A murit scriitoarea Elisabeta Lasconi
alte articole
Elisabeta Lasconi (Elisabeta Roşca), autoare de eseuri, cronici şi articole de critică literară, profesoară şi autoare de manuale de limba şi literatura română pentru colegiu, a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârstă de 59 de ani.
Anunţul a fost făcut de Denisa Comănescu, directorul general al Humanitas Fiction, duminică seară, pe Facebook.
„A trecut în nefiinţă prietena mea Elisabeta. Cunoscută sub semnătura de Elisabeta Lasconi ca autoare de eseuri, cronici şi articole de critică literară, sub numele de Elisabeta Roşca ca emerită profesoară de literatura română la Colegiul Goethe din Bucureşti şi drept Elisabeta Lasconi Roşca pe copertele unor manuale de limba şi literatura română pentru colegiu. Luna trecută i-a apărut a treia carte la Editura Meronia, o culegere de 40 de eseuri comparatiste cum nu a făcut nimeni până la ea, “Cărţi pereche în literatura română şi universală”. A trăit în literatură şi pentru literatură: cu efervescenţă, cu pasiune nesfârşită. A fost cel mai bun om pe care l-am cunoscut şi de care m-a legat o lungă şi profundă prietenie. Cu o rară decenţă a luptat cu boala cea necruţătoare până în ultimele clipe. Dumnezeu s-o odihnească în pace pe Elisabeta!”, a scris Denisa Comănescu, pe reţeaua de socializare.
Elisabeta Lasconi s-a născut pe 2 februarie 1957, la Densuşi. A urmat Facultatea de Limba şi literatura română, pe care a absolvit-o în 1980, secţia română-franceză. A fost doctor în litere. A susţinut doctoratul în 1998 cu o teză despre Sorin Titel, publicată în două cărţi ("Oglinda lucioasă, oglinda aburită", Editura Amarcord, 2000; "Sorin Titel, Ciclul bănăţean", Editura Univers, 2000).
În ceea ce priveşte publicistica literară, Elisabeta Lasconi a avut colaborări la revistele Adevărul literar şi artistic (serii de articole -"Mito/s/critice", "Cărţi pereche" şi interviuri cu traducători - "Cei fără nume pe copertă"), Caiete Critice, România literară, Viaţa Românească (seria "Cărţi paralele"), Ziarul de duminică (rubrica "Ficţiune la feminin"), Observator cultural şi Cultura.