A fost redescoperită cea mai mare albină din lume [video]

O expediţie ştiinţifică a descoperit albine dintr-o specie descoperită în 1859 de Alfred R. Wallace, care nu a fost observată în viaţă din 1981
Exemplar de albina lui Wallace (denumirea ştiinţifică "Megachile pluto") în comparaţie cu o albină europeană ("Apis mellifera") (Global Wildlife Conservation)
Mioara Stoica
25.02.2019

Alfred Russel Wallace, naturalist, biolog, explorator şi geograf, a descoperit în 1859 pe insula Bacan (Maluku, Indonezia) o specie de albine uriaşe necunoscute până atunci de comunitatea ştiinţifică.

Denumirea ştiinţifică atribuită acestei specii este Megachile pluto, dar, în cinstea descoperitorului său, se numeşte şi albina lui Wallace. Este cunoscută, de asemenea, sub numele de “buldog zburător”, având în vedere aspectul capului şi mai presus de toate dimensiunile gigantice în comparaţie cu multe alte specii de albine.

Timp de decenii, albina lui Wallace a rămas un mister şi abia în 1981 s-a putut documenta din nou existenţa specimenelor vii din această specie.

În prezent, o echipă condusă de fotograful naturalist Clay Bolt, entomologul Eli Wyman (Princeton University, Statele Unite ale Americii), cercetătorul Simon Robson (Universitatea James Cook, Australia), scriitorul Glen Chilton şi diverşi ghizi locali din Indonezia, au reuşit să observe, fotografieze şi filmeze mai multe exemplare ale albinei lui Wallace în mediul său natural.

Clay Bolt relatează detalii despre „redescoperirea“ albinei lui Wallace într-un articol publicat la data de 21 februarie pe blog-ul Global Wildlife Conservation (nu a fost publicată până în prezent nicio lucrare ştiinţifică cu privire la această cercetare).

Bolt relatează despre pregătirea acestei complexe excursii în Indonezia şi dificultăţile de lucru din pădurea tropicală în care Wallace a descoperit albinele gigante, în urmă cu peste 100 de ani.

În primele săptămâni din luna ianuarie a acestui an, echipa a inspectat în detaliu şi cu insistenţă diferite cuiburi de termite şi copaci în care se suspecta că trăieşte „buldogul zburător“, dar au putut localiza doar câteva exemplare din alte specii din familia Megachile.

Când se părea că expediţia se va termina cu eşec, norocul le-a surâs şi a schimbat evenimentele.

Povestea unei "aventuri"

Clay Bolt descrie "aventura" echipei sale în acest fel în articolul informativ:

"Ne-am apropiat de un copac putred şi l-am întrebat pe Iswan [unul dintre ghizii locali] dacă se putea urca în copac să arunce o privire înăuntru. În timp ce se uita într-una din scorburi, a exclamat: „Am văzut ceva în mişcare“. A sărit imediat jos, de teamă că era un şarpe – de care are o teamă imensă -, iar după ce şi-a recăpătat respiraţia, a spus că scorbura era umedă şi lipicioasă înăuntru. Eu şi Eli [Wyman] ne-am uitat unul la celălalt cu un entuziasm rezervat. Eli s-a urcat în copac şi a intuit imediat că era un cuib de albine. Structura era prea perfectă şi asemănătoare cu ceea ce ne aşteptam să găsim. Am urcat sus şi lanterna de pe cască mi-a luminat cel mai extraordinar lucru pe care am pus ochii. Pur şi simplu nu-mi venea să cred: am redescoperit albina gigantică a lui Wallace”.

"După ce am dansat de bucurie, am fotografiat albina şi am înregistrat un clip video. Scopul meu a fost să fiu prima persoană care să facă o imagine a albinei uriaşe a lui Wallace şi am realizat acest obiectiv. Eli, care visase această zi de mult mai mulţi ani decât mine, şi-a atins scopul să vadă în natură o specie pe care aproape nimeni nu o mai văzuse înainte. Eram euforici”.

Albina Megachile pluto trăieşte în regiunea insulelor indoneziene Maluku de Nord, îşi face cuibul în copaci şi movile de termite, folosindu-şi fălcile mari în formă de colţi pentru a colecta răşină adezivă cu scopul de a-şi proteja casa de termite.

Pe lista Uniunii internaţionale de conservare a naturii (IUCN), această specie de albine este indicată ca specie „vulnerabilă“, dar, până în prezent, există puţine date cu privire la dimensiunea populaţiilor sale şi multe dintre datele cunoscute corespund exemplarelor conservate în muzee sau colecţii particulare.

„Sper că această redescoperire să genereze cercetări suplimentare pentru a ne oferi o înţelegere mai profundă a istoriei vieţii acestei albine unice şi să o protejeze de dispariţie“, a declarat Eli Wyman, entomolog la Universitatea din Princeton în comentariile difuzate de AFP.

Mai multe informaţii: The largest bee in the world

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor