Albina nu-i ca oaia. România susţine folosirea unor pesticide care au decimat insectele din Franţa şi Germania

Petre Daea
Petre Daea (Florin Chirila/Epoch Times)

Statele membre UE vor vota vineri propunerea Comisiei Europene de interzicere a neonicotinoidelor, pesticide despre care există dovezi ştiinţifice că afectează grav albinele. Deşi este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, România nu va susţine opinia executivului de la Bruxelles şi se poziţionează în favoarea folosirii pesticidelor controversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor, relatează G4Media.

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că poziţia României e dată de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea. Alături de România se situează Spania, restul ţărilor membre oscilând între interzicerea imediată a substanţelor nocive şi introducerea unor derogări şi perioade de tranziţie.

Neonicotinoidele sunt substanţe cu care sunt tratate seminţele, fără a fi necesară stropirea culturilor. Din punct de vedere chimic, neonicotinoidele sunt similare cu nicotina şi atacă sistemul nervos al insectelor, cărora le provoacă paralizia şi, ulterior, moartea.

Articolul integral poate fi citit aici