A fost descoperită o nouă planetă pe baza teoriei lui Einstein

Desen infatisand conceptul lui Kepler intr-un sistem solar distant (prin bunavointa NASA / JPL-Caltech)
Mioara Stoica
14.05.2013

Descoperirea de lumi extraterestre - aceasta este ceea ce şi-au propus să facă echipele de experţi de la Universitatea Tel Aviv şi de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian (CFA), care au descoperit o planetă folosind teoria relativităţii a lui Einstein, relevă situl Nextme.

Cercetările se bazează pe apariţia simultană a unor efecte, cum ar fi în cazul unei planete care orbitează în jurul stelei sale. Unul dintre acestea, despre care a vorbit Einstein, este efectul de "strălucire", care provoacă iluminarea stelei atunci când se deplasează spre Pământ, "atrasă" de aceeaşi planetă.

De asemenea, un alt efect produs este cel care conferă stelei o formă alungită, şi care este iniţiat de mişcările gravitaţionale create de planeta orbitantă. Acest lucru duce la o luminozitate uimitoare datorată unei mai mari suprafeţe vizibile, dacă este observată privind frontal.

Aşadar, această tehnică explorează cosmosul în căutarea luminii reflectate a stelelor de către planetă. "Eram în căutarea de efecte foarte slabe", a declarat David Latham, unul dintre membrii echipei. "Aveam nevoie de măsurători de înaltă calitate ale luminozităţii stelelor, foarte, foarte precise". Această precizie a fost posibilă, în conformitate cu ceea ce a spus echipa de experţi, datorită datelor colectate de nava spaţială Kepler de la NASA.

Odată identificată, noua planetă a fost confirmată, ca atare, tocmai de David Latham, prin observaţiile vitezei radiale, reunite în spectrograful TRES al Observatorului Whipple în Arizona, precum şi de la Lev Tal-O din Tel Aviv, care a făcut uz de spectrograful SOPHIE al Observatorului Haut-Provence, situat în Franţa.

Noua planetă, un "Jupiter fierbinte", care a fost numită Kepler-76b, orbitează în jurul stelei sale la fiecare zi şi jumătate şi are un diametru cu 25 la sută mai mare decât cea a aceluiaşi gigant de gaz. Se estimează că are o greutate de două ori mai mare decât steaua însăşi.

În plus, echipa de oameni de ştiinţă susţine că a identificat dovezi puternice, precum că planeta ar putea fi acoperită de vânturi rapide care ar fi direct responsabile de căldura din jur. În acest fel, punctul cel mai tare al planetei nu ar fi aşa-numitul "punct substelar", ci o poziţie estimată într-o rază de 10 mii de kilometri.

Noua tehnică de "vânătoare a planetelor" este capabilă de a găsi lumi de dimensiunea Pământului folosind tehnologia actuală. "Fiecare tehnică pentru detectarea planetelor are punctele sale de forţă ca şi punctele slabe", a declarat Avi Loeb de la CFA. "Şi fiecare nou sistem se adaugă la arsenalul care ne permite să sondăm planete în regimuri noi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor