Vânătorul planetar TESS a descoperit un Neptun în miniatură, la 53 de ani lumină

Telescopul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) (NASA's Goddard Space Flight Center)
Mioara Stoica
10.01.2019

În doar opt luni de când Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) - un telescop spaţial planificat pentru programul NASA, Small Explorer, conceput pentru a căuta planete extrasolare folosind metoda de tranzit – a intrat pe orbită, a descoperit deja trei candidaţi care s-au confirmat că fiind exoplanete. Ultimul este o exoplanetă de gaze, mai mică decât planeta Neptun (a opta planeta de la Soare din sistemul solar).

Noua exoplaneta a fost prezentată săptămâna aceasta la reuniunea bi-anuală a American Astronomical Society (AAS), care a avut loc la Seattle. Astronomii o cunosc ca HD 21749 b. Îşi orbitează steaua la 53 de ani lumină de Sistemul nostru Solar, la jumătatea distanţei care separă Mercur de Soare, iar suprafaţa sa este caldă, de aproximativ 150 de grade Celsius. Are o masă de 23 de ori mai mare decât cea a Pământului. În ciuda faptului că este mai densă decât Neptun, cel mai probabil este o lume gazoasă, probabil cu un nucleu solid, potrivit celor declarate de NASA.

Această nouă exoplanetă se adăugă celorlalte două lumi confirmate, descoperite anterior de TESS.

 (NASA/MIT/TESS)
(NASA/MIT/TESS)

Prima a fost super-pământul Pi Mensae c care orbitează steaua strălucitoare ce îi dă numele, Pi Mensae, la 60 de ani lumină. În sistemul său s-a mai descoperit înainte o altă planetă colosală, de zece ori mai mare decât masa lui Jupiter.

Cealaltă exoplanetă descoperită de TESS, numită LHS 3384b, are dimensiunea Pământului şi orbitează o stea pitică, la 49 de ani lumină. Compoziţia acesteia este stâncoasă şi se află atât de aproape de stea încât partea care primeşte lumina s-ar putea încălzi până la punctul în care să se formeze lacuri de lavă, potrivit NASA.

Se consideră că TESS ar putea descoperi între 1.000 - 10.000 de exoplanete tranzitorii care sunt de mărimea Pământului sau mai mari, cu perioade orbitale de până la două luni.

Mai multe informaţii: NASA's TESS Rounds Up its First Planets, Snares Far-flung Supernovae

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor