Planeta 2018 VG18 recent descoperită - cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar [video]

Mioara Stoica
19.12.2018

alte articole

Obiectul 2018 VG18, poreclit Farout (Roberto Molar Candanosa - Carnegie Institution for Science)
Mioara Stoica
19.12.2018

Astronomii americani au detectat un corp ceresc, situat la o distanţă de 100 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Este o planetă pitică denumită provizoriu 2018 VG18 şi poreclită Farout.

Descoperirea noului obiect a fost anunţată luni de Minor Planet Center (MPC) - „Centrul Planetelor Minore” - un organism depinzând de diviziunea a III-a a Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI) şi care operează la Smithsonian Astrophysical Observatory.

Astronomii care l-au descoperit sunt Scott S. Sheppard de la Institutul Carnegie (SUA), David Tholen de la Universitatea din Hawaii (SUA) şi Chad Trujillo de la Universitatea din Arizona de Nord (SUA), relatează agenţia SINC.

2018 VG18, fiind numit de echipă Farout datorită distanţei foarte „îndepărtate“, se află la aproximativ 120 de unităţi astronomice (AU) - unde 1AU este definit ca distanţa dintre Pământ şi Soare (circa 150 milioane de km). Este folosită în exprimarea distanţelor din interiorul şi vecinătatea Sistemului Solar şi intră în definiţia parsecului.

Cel de-al doilea obiect îndepărtat observat în Sistemul Solar este Eris, situat la aproximativ 96 AU. Pluto are în prezent aproximativ 34 AU, ceea ce face ca Farout să se afle la mai mult de trei ori şi jumătate distanţă de cea mai faimoasă planetă pitică din sistemul solar.

Distanţele diferitelor obiecte din Sistemul Solar pentru a arăta poziţia îndepărtată a planetei pitice 2018 VG18. (Roberto Molar Candanosa y Scott S. Sheppard - Carnegie Institution for Science)
Distanţele diferitelor obiecte din Sistemul Solar pentru a arăta poziţia îndepărtată a planetei pitice 2018 VG18. (Roberto Molar Candanosa y Scott S. Sheppard - Carnegie Institution for Science)

2018 VG18 a fost descoperit ca parte a unei căutări permanente a obiectelor extrem de îndepărtate din Sistemului Solar, inclusiv a ipoteticei planete X, care uneori este numită şi planeta 9. În octombrie, acelaşi grup de cercetători a anunţat descoperirea unui alt obiect îndepărtat din sistemul nostru solar, denumit 2015 TG387 şi poreclit El Duende, deoarece a fost observat pentru prima oară în apropierea Halloweenului. Acesta a fost descoperit la aproximativ 80 AU şi are o orbită coerentă cu influenţa unei planete X invizibile de dimensiunea unui super-Pământ la limitele Sistemului Solar.

Echipa încă nu cunoaşte foarte bine orbita lui 2018 VG18, astfel încât nu a reuşit să determine dacă prezintă semne că ar fi influenţată de ipotetica planetă X.

"2018 VG18 este mult mai îndepărtat şi mai lent decât oricare alt obiect observat din Sistemul Solar, deci va fi nevoie de câţiva ani să i se determine orbita completă", explică Sheppard. "Dar a fost găsit pe cer într-un loc similar cu celelalte obiecte extrem de îndepărtate din sistemul nostru, ceea ce sugerează că ar putea avea acelaşi tip de orbită ca majoritatea lor".

Luminozitatea 2018VG18 sugerează că are 500 de kilometri în diametru. Planeta are o nuanţă roz, culoare asociată în general cu obiecte bogate în gheaţă.

"Tot ce ştim acum referitor la 2018 VG18 este distanţa sa extremă faţă de Soare, diametrul aproximativ şi culoarea sa", adaugă Tholen. "Deoarece este atât de departe, orbitează foarte încet, probabil are nevoie de peste 1.000 de ani pentru a-şi încheia călătoria în jurul Soarelui".

Obiectul 2018 VG18 a fost descoperit cu imaginile luate cu telescopul japonez Subaru de 8 metri, situat în vârful muntelui Mauna Kea din Hawaii, pe 10 noiembrie 2018. După descoperire, a fost necesar să fie observă ulterior pentru a confirma natura sa foarte îndepărtată. Însă sunt necesare mai multe nopţi de observaţie pentru a determina cu precizie distanţa unui obiect de acest gen.

2018 VG18 a fost observat a doua oară la începutul lunii decembrie 2018 cu telescopul Magellan de la Observatorul Las Campanas al Carnegie Institution din Chile. Cu acest observator s-a analizat traiectoria şi proprietăţile fizice de bază, cum ar fi luminozitatea şi culoarea roz.

Articol ştiinţific de referinţă: This may be the most distant object in our solar system

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor