4 strategii pe care le ştiu doar cei care învaţă rapid
alte articole
Oricum ar fi, societatea modernă şi mereu pe fugă în care trăim, are tendinţa să ne pună în situaţia în care trebuie să învăţăm ceva nou cât de repede posibil pentru a ţine pasul. Astfel, când o luăm pe un drum nou, ne aşteptăm să facem progres şi să stăpânim situaţia într-un timp mult mai scurt.
Mai jos sunt prezentate 4 strategii care te vor ajuta să-ţi construieşti cadrul potrivit, astfel încât să înveţi eficient într-un timp mult mai scurt:
1. Aminteşte-ţi mereu scopul pentru care faci ceea ce faci
Fiecare avem motivele noastre de unde rezultă “de ce-ul?” din spatele lucrului pe care vrem să-l învăţăm. Sunt însă momente în care putem pierde din vedere acest “de ce”. Este foarte important ca periodic să te reîntorci la motivul pentru care înveţi ceea ce înveţi, pentru că acest lucru te ajută să-ţi menţii nivelul de motivare.
Când începem să învăţăm ceva nou, există etape cheie de-a lungul drumului care ne pot face să ne împiedicăm, fie prin demotivare sau diferite dificultăţi, iar acestea vor duce la încetinirea procesului de învăţare.
Ştiind de ce vrei să înveţi ceva, te ajută să devii mai concentrat şi să ai un nivel constant de motivare, făcând o punte comună între interesele pe care le ai şi obiectivele pe care ţi le-ai propus.
2. Treci peste frica de necunoscut
Multe persoane renunţă repede la lucrurile pe care şi le doresc, pentru că necunoscutul pe care-l au în faţă le creează sentimente de incertitudine şi teamă. Ambiguitatea atrage după sine îndoiala, ceea ce te face să nu fii prea sigur pe tine. Când vrem să transformăm un vis în realitate, acest lucru te poate opri de tot.
Suntem mai mult pregătiţi să renunţăm decât să mergem într-un teritoriu nesigur şi neclar, pentru că vom trece printr-un disconfort emoţional prea intens. Totuşi, învăţând să laşi deoparte această frică, te va ajuta să devii mai determinat. Apoi, făcând un efort să ieşi din zona de confort şi crezând în ceea ce faci, te va ajuta să avansezi mai repede.
3. Dă-ţi seama din timp de următorul pas
Cu cât ai o viziune mai clară asupra planului, cu atât vei fi mai motivat să-şi atingi obiectivele şi să-ţi transformi visele în realitate. Însă nu construi un plan prea elaborat, pentru că există o şansă destul de bună ca acesta să se schimbe câţiva paşi mai în faţă. Necunoscutul va fi mereu prezent acolo şi nu putem plănui ceva ce nu cunoaştem încă. Totuşi, asigurându-te că ştii care-i pasul următor şi cel de după acesta, te va ajuta să mergi mai departe, să fii motivat şi să nu renunţi.
De multe ori, lipsa de claritate îi face pe oameni să întârzie următorul pas sau să renunţe cu totul până când apare din nou motivaţia. Astfel totul este încetinit. Împarte ceea ce ai de învăţat în bucăţi structurate. Apoi planifică momentul în care termini primul pas. După ce ai făcut primul pas, clarifică-ţi care-i pasul pe care-l ai de făcut după aceea şi ce trebuie să faci pentru a-l duce până la capăt (poate ai nevoie de resurse în plus). Acest proces simplu îţi va face progresul mai fluid.
4. Stabileşte contextul potrivit pentru ceea ce înveţi
Acesta este probabil unul dintre cei mai importanţi paşi în a-ţi fluidiza procesul de învăţare. Învăţarea în contextul potrivit îţi ajută mintea să facă legăturile mai uşor. Un exemplu foarte bun în această direcţie este învăţarea unei limbi străine. Să vorbeşti şi să o practici cu un vorbitor nativ sau mergând în ţara respectivă şi făcând posibil să vorbeşti limba, te va ajuta să ai contextul potrivit.
Indiferent de subiectul pe care vrei să-l stăpâneşti, încearcă să aplici ceea ce înveţi în scenarii reale. Nu numai că acest lucru îţi permite să vezi cum funcţionează practic ceea ce ştii, dar îţi va mări nivelul de motivare şi va permite informaţiei să se aşeze în mintea ta mult mai uşor. Învăţarea într-un context potrivit implică de asemenea să primeşti feedback în mod constant, fiindcă acest lucru nu numai că reconfirmă ceea ce ştii, dar scoate în evidenţă zone de îmbunătăţire şi te ajută să fii mai motivat.
Folosind aceşti paşi simpli pentru a-ţi pregăti mintea şi a fluidiza procesul de învăţare, va permite ca întregul proces prin care treci să fie mai puţin problematic şi-l va transforma într-o experienţă mai plăcută şi mai eficientă.
Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet