2011 a fost un an tumultuos pentru drepturile omului, susţin două rapoarte

WASHINGTON, DC - A fost un an tumultuos, înălţător, iar în unele moduri dezamăgitor pentru drepturile omului, în conformitate cu două rapoarte lansate în această săptămână.
Secretarul asistent pentru Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului şi Muncă, Michael Posner. (Shar Adams / The Epoch Times)
Shar Adams
28.05.2012

2011 a fost un an tumultuos, înălţător, iar în unele moduri dezamăgitor pentru drepturile omului, în conformitate cu două rapoarte lansate în această săptămână.

Amnesty International a lansat pe 21 mai cel de-al 50-lea raport anual privind drepturile omului, "Starea Mondială în 2012", iar Departamentul american de Stat a lansat "Raportul pe ţară privind practicile legate de drepturilor omului" în 2011, pe 24 mai, un raport anual care a fost publicat pentru prima dată în anii 1970.

Ambele rapoarte au remarcat luptele înălţătoare ale cetăţenilor în revendicarea drepturilor şi libertăţilor lor în faţa regimurilor opresive, în special în Orientul Mijlociu. Ele au documentat şi restricţiile în creştere din anumite ţări, instituite pentru a împiedica aceste revendicări.

"În 2011 am văzut cum multe guverne şi-au suprimat propriul popor în numele restabilirii ordinii, atunci când cetăţenii lor cereau drepturile universale ale omului şi să aibă un cuvânt de spus în legătură cu modul în care sunt conduşi," a declarat secretarul adjunct al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă, Michael Posner, în raport.

"Evenimentele din acest an au arătat că alegerea reală nu este între stabilitate şi securitate, ci între reformă şi nelinişte", a continuat raportul.

Raportul SUA a documentat abuzuri ale drepturilor omului în 199 de ţări şi teritorii.

Vorbind la Centrul presei străine din Washington DC, pe 24 mai, Posner a remarcat faptul că au existat o serie de evoluţii negative în 2011, pe lângă cazuri de detenţie arbitrară, tortură şi restricţiile privind libertatea de exprimare şi de întrunire. Unele ţări au devenit mai puţin libere din cauza alegerilor fraudate, represiunii mass-media, cenzurii pe Internet şi încercărilor de limitare sau de control a activităţilor grupurilor neguvernamentale.

Alţii au continuat persecutarea minorităţilor religioase şi au crescut discriminarea pe motive rasiale sau etnice.

"Drepturile omului au continuat să fie încălcate în mod sistematic în locuri cum ar fi Iranul, Coreea de Nord, Turkmenistan, Uzbekistan, Eritreea, Sudan şi Siria," a declarat Posner.

"De asemenea, am observat că încă există o serie de provocări în domeniul drepturilor omului în locuri precum Rusia, China şi Pakistan, unde Statele Unite au interese politice importante."

Raportul a evidenţiat "nereguli şi fraude" în Rusia, în timpul recentelor alegeri generale, menţionând că cenzura pe Internet, atacurile asupra jurnaliştilor şi hărţuirea persoanelor care contestă guvernul au crescut.

În China, situaţia drepturilor omului s-a deteriorat pe parcursul anului, în special în cazul libertăţii de exprimare, de întrunire şi de asociere, potrivit raportului.

Răspunzând la o întrebare despre China, Posner a spus că "spaţiul pentru promovarea drepturilor omului s-a redus." El a citat cazul avocatului Gao Zhisheng, care rămâne încarcerat în Shenzhen pentru apărarea practicanţilor Falun Gong şi petiţionarilor din China.

"Este greu pentru jurnalişti. Este greu pentru bloggeri. Şi de asemenea am văzut şi suntem preocupaţi de restricţiile privind libertatea religioasă a tibetanilor - de exemplu, budiştii - şi sunt foarte îngrijorat de auto-incendieri", a declarat Posner.

A existat şi o veste bună. Pentru prima dată, guvernul din Birmania a dat dovadă de "o mai mare deschidere, democraţie şi libertate," susţine raportul.

"Dimensiunea drumului ce îi aşteaptă nu diminuează entuziasmul acestor primi paşi, sau posibilitatea pe care ei o pot inspira în alte societăţi închise."

Alegerile transparente şi credibile din Zambia şi Tunisia au oferit speranţă, în timp ce Columbia a înregistrat victorii în oprirea execuţiilor extrajudiciare.

Mai multă conducere

Raportul Amnesty International documentează situaţia drepturilor omului din 155 de ţări, constatând, la fel ca în cazul raportului american, curajul celor care au luat atitudine pentru a aduce o schimbare.

Cu toate acestea, Amnesty a deplâns lipsa de acţiune internaţională privind drepturile omului, admonestând Consiliului de Securitate al ONU pentru lipsa sa de conducere, în special cu privire la Siria, şi acuzând Statele Unite că pune interesele economice înaintea drepturilor omului.

"Statele Unite au fost în mod tradiţional în avangarda luptei pentru dreptate", a afirmat Frank Jannuzi, şeful Amnesty International, în Washington DC, într-o declaraţie de miercuri.

"Este îngrijorător că în epoca globalizării, Statele Unite ale Americii au lăsat deoparte preocupările privind drepturile omului pentru a se concentra asupra unor priorităţi legate de securitate şi economie naţională. Asta este miopie."

La un rezumat de presa de la Departamentul de Stat, Posner a apărat poziţia administraţiei SUA, spunând că în timp ce interesele de securitate, economice, politice şi diplomatice trebuie să fie echilibrate, drepturile omului "vor fi întotdeauna o parte a discuţiei," a spus el.

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că administraţia a considerat angajarea şi sprijinirea grupurilor civile şi indivizilor aflaţi pe teren drept o modalitate de sprijinire a schimbării şi diplomaţiei interguvernamentale.

"Noi sprijinim eforturile din întreaga lume pentru a oferi oamenilor un cuvânt de spus în societate, o participaţie în economiile lor şi a-i ajuta pe măsură ce îşi stabilesc propriul viitor şi contribuţiile pe care le pot face pentru viitorul ţărilor lor", a spus ea la lansarea raportului.

"Credem că aceasta este calea de urmat; împreună putem face din drepturile omului o realitate umană."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor