Amnesty International: Consiliul de Securitate al ONU este "impropriu pentru scopul creat"

Epoch Times România
24.05.2012

LONDRA - "Eşecul în conducere a trecut la nivel mondial" - declară raportul anual al Amnesty Internaţional privind situaţia drepturilor omului din întreaga lume. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite este cel mai criticat în raportul publicat miercuri seara, potrivit unui raport VOA.

Amnesty Internaţional descrie anul 2011 ca fiind "tumultuos". Partea pozitivă este că milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile - şi unii chiar au înregistrat victorii - susţine raportul. Cei mai important este că în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, mişcările populare au ameninţat sau chiar au înlăturat guverne ce au "condus cu un pumn de fier," potrivit raportului.

Dar, Amnesty susţine că lupta grea a maselor nu a fost însoţită de o conducere puternică la nivel naţional sau internaţional.

Widney Brown, directorul senior pe probleme legate de drept internaţional şi politică al Amnesty, cu sediul la Londra, afirmă că politicienii au răspuns în mod repetat la proteste prin brutalitate. Iar la nivel internaţional, alianţele şi interesele financiare au influenţat politica, mai degrabă decât drepturile omului, a relatat ea.

"Guvernele sunt dispuse să promoveze drepturile atunci când ţara pe care o critică nu are nici o putere sau nu are nici o importanţă strategică pentru ele, şi în acelaşi timp, sunt total dispuşi să încalce regulile atunci când este invers", a spus Brown.

Ba mai mult, Consiliul de Securitate al ONU s-a dovedit a fi obosit, dezechilibrat şi "impropriu pentru scop creat," susţine raportul Amnesty.

Acesta spune că lipsa de acţiune în cazul abuzurilor din Sri Lanka şi Siria, au făcut Consiliul de Securitate să pară redundant.

"Preocuparea noastră este faptul că Consiliul de Securitate al ONU trebuie să protejeze pacea şi securitatea internaţională şi totuşi în cazul Siriei, unde civilii sunt vizaţi în mod clar, ei practic au ales să nu acţioneze şi când a acţionat în cele din urmă, a făcut-o destul de slab", a declarat Brown.

China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii sunt membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Brown susţine că aceste ţări sunt, de asemenea, mari exportatori de armament, o situaţie care poate crea un conflict de interese financiare.

"Din primii şase furnizori de arme din lume, cinci sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. Şi există o anumită ironie în faptul că tocmai guvernele responsabile cu pacea şi securitatea internaţională, sunt cei mai mari furnizori de arme," a afirmat Brown.

Amnesty a folosit raportul din 2012 pentru a evidenţia comerţul cu arme la nivel mondial şi a făcut apel pentru negocierea unui puternic tratat global privind comerţul cu arme, la sfârşitul acestui an. Tratatul urmează a fi negociat la o conferinţă mondială de la New York, în cursul lunii iulie.

Directorul pentru controlul armelor al Amnesty, Brian Woods, susţine că dacă există riscul ca armele exportate în altă ţară să poată contribui la abuzuri ale drepturilor omului, atunci aceste furnizări ar trebui oprite. El spune că un tratat global este singura modalitate pentru a face acest lucru.

"Oriunde mergem şi spunem ''nu ar fi trebuit să trimiteţi aceste arme în ţara X sau Y'', oamenii vor răspunde " Oh da, dar dacă nu le-am fi trimis noi, atunci le-ar fi trimis altcineva." Guvernele ne spun asta, companiile ne spun asta, deci nu există nici un alt mod în care putem aborda această problemă, decât dacă avem egalitate pentru toate ţările, la un nivel destul de ridicat", a afirmat Woods.

Raportul Amnesty Internaţional pe anul 2012 analizează situaţia drepturilor omului în 155 de ţări şi teritorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor