Ziua Mondială a Sănătăţii: "Este mai bine să previi decât să tratezi – controlează-ţi tensiunea arterială!"

Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie - Atenţie la tensiunea arterială
Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie - Atenţie la tensiunea arterială (Getty Images)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) le transmit tuturor românilor mesajul "Este mai bine să previi decât să tratezi – controlează-ţi tensiunea arterială!".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii relevă că, la nivel global, unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată, iar 12% din consultaţiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.

Peste 9 milioane de decese anual în lume

În fiecare an, medicii de familie depistează numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează numeroşii pacienţi deja diagnosticaţi.

Denumită şi "ucigaşul silenţios", întrucât simptomele sunt nespecifice şi uşor de ignorat, hipertensiunea arterială apare când valoarea tensiunii arteriale este peste 135/85 mmHg.

Hipertensiunea arterială contribuie la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare grave şi afectează creierul, inima, rinichii şi ochii.

Din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale, se înregistrează peste 9 milioane de decese anual în lume.

"Mesajul de astăzi al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei este cel pe care-l adresăm zi de zi pacienţilor noştri în cabinet - Este mai bine să previi decât să tratezi! Dacă ai în familie cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii!

La fel de importante pentru pacienţii deja diagnosticaţi sunt respectarea unui stil de viaţă sănătos şi a tratamentului pe termen lung. Ignorarea tratamentului constant şi corect, a vizitelor la medic se plătesc, din păcate extrem de scump, în ani de suferinţă a pacienţilor şi familiilor lor.

Dializa, intervenţiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lungă durată în urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinţă şi costuri enorme pentru pacienţi şi familiile lor, dar şi pentru sistemul medical în ansamblu şi pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie", a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, preşedinte SNMF.

Măsurarea corectă, foarte importantă

”Sistemul de sănătate se referă adesea la costuri. Controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile în sistemul de sănătate. Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia ţării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui ”ucigaş în serie” ar fi incomparabil mai mici, ca şi costurile în invaliditate sau bani. Ca profesionişti, suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament”, a precizat Dr. Doina Mihăilă, medic de familie, preşedinte FNPMF.

“Din păcate, constatăm frecvent că pacienţii îşi măsoară greşit tensiunea arterială. O poziţie incorectă, lipsa unei perioade minime de repaus înainte de măsurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. În cabinet, medicul de familie demonstrează şi explică toate regulile pentru o măsurare corectă, astfel încât pacienţii noştri ştiu apoi să îşi monitorizeze corect tensiunea şi acasă, dacă este cazul. De asemenea, facem recomandările necesare pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale chiar şi fără un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare dar şi prin stoparea fumatului. Pacienţii consultaţi de medicul lor de familie capătă astfel informaţiile necesare pentru a fi partenerii medicilor în controlul asupra stării lor de sănătate!”, a afirmat Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, secretar SNMF.

"Nu am la dispoziţie statistici exacte, ca să vă spun dacă în ultimii ani au apărut mai mulţi tineri care suferă de hipertensiune arterială. Însă este adevărat că există o componentă genetică în cazul hipertensiunii, iar la urmaşi se manifestă cu câţiva ani mai devreme decât la părinţi. Poate contează şi faptul că în prezent se controlează mai corect şi mai des tensiunea, accesul la aparatură este mai facil, tensiunea se poate măsura şi în farmacii sau în diverse corturi instalate în oraşe. Astfel, hipertensiunea arterială este depistată mai des şi mai corect, ceea ce ar putea face să pară că există mai multe persoane care sunt afectate", a declarat Dr. Sandra Alexiu pentru Epoch Times.

Aparate electronice pentru măsurarea tensiunii

Dr. Sandra Alexiu a explicat pentru Epoch Times şi care este părerea sa despre utilizarea aparatelor electronice pentru măsurarea tensiunii arteriale.

"Aparatele electronice care provin din surse credibile şi verificabile sunt extrem de fiabile şi credibile. Acestea pot fi utile atât pentru medici, în cabinete, dar mai ales pentru pacienţi, care prin intermediul lor îşi pot măsura tensiunea la domiciliu. În plus, există o aşa numită "tensiune a halatului alb", adică unii pacienţi au tensiunea crescută la simpla prezenţă a medicului lângă ei. De aceea, pentru aceştia, se recomandă să-şi măsoare tensiunea la domiciliu, cu un aparat electronic. Utilizarea unui aparat profesionist, cu stetoscop, implică un anumit grad de instruire în domeniu pe care în general îl au doar medicii", a precizat Dr. Sandra Alexiu.

În ceea ce priveşte alegerea unui aparat pentru măsurarea tensiunii arteriale, este necesară o discuţie cu un medic în prealabil, a mai afirmat Dr. Sandra Alexiu.

"Aparatele electronice care măsoară tensiunea la încheietura braţului de lângă mână dau erori mai mari şi mai dese, de aceea nu sunt cele mai recomandate. Erori mai mici şi nu atât de dese apar în cazul celor care măsoară tensiunea sus, deasupra antebraţului, dotate cu acea manşetă care se poate gonfla prin intermediul unei mici pompe", a mai precizat Dr. Sandra Alexiu pentru Epoch Times.

De Ziua Mondială a Sănătăţii, mesajul SNMF şi al FNPMF este "Mergi la medicul tău de familie şi controlează-ţi tensiunea arterială!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură