Pacienţii vor avea datele stocate în Dosarul Electronic de Sănătate

.
. (Epoch Times România)

Toate informaţiile medicale ale unui pacient vor fi stocate în Dosarul Electronic de Sănătate, care va intra în vigoare de la începutul anului viitor.
Contractul pentru realizarea sistemului informatic integrat a fost semnat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi UTI România, după care urmează implementarea acestuia.

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) va cuprinde întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, iar medicii vor avea astfel acces la informaţii din diferite surse legate de cei pe care îi tratează, ceea ce îi va ajuta să ia decizii corecte în privinţa tratamentului ales pentru aceştia. Acest proiect este printre puţinele implementate la nivel european în domeniul sănătăţii.

"Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescripţia Electronică şi Cardul de Sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional, la începutul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu.

Proiectul este de o mare complexitate tehnologică, după cum au declarat specialiştii, şi va asigura furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi şi prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate.

Dosarul Electronic de Sănătate va cuprinde datele clinice ale pacientului, pe întreaga durată de viaţă a acestuia, iar principalul avantaj este că se va reduce substanţial timpul pentru accesul la informaţii medicale în situaţii de urgenţă.

Implementarea acestui sistem costă 81.743.927,80 lei, fără TVA.