Câţi pacienţi trebuie să aibă medicii de familie pentru a fi mai bine plătiţi, conform unui proiect de lege

Conform proiectului de lege a normelor de aplicare a contractului - cadru, medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienţi vor primi cu 30% mai mulţi bani, iar cei care au şi un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesară deschiderea unei noi liste, ci doar mărirea celei existente.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
27.03.2013

Conform proiectului de lege a normelor de aplicare a contractului - cadru, medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienţi vor primi cu 30% mai mulţi bani, iar cei care au şi un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesară deschiderea unei noi liste, ci doar mărirea celei existente.

"S-a mărit plata medicilor de familie la cei cu liste de peste 2.200 de pacienţi, cu 30 la sută, iar cei care au un medic angajat vor primi cu 50% mai mult, bani suplimentari, din punctele realizate la lista de 2.200 de pacienţi. Astfel, nu se va mai stimula deschiderea de noi liste, ci lungirea celor actuale", relevă specialiştii în domeniu.

Noul proiect mai prevede enumerarea clară a bolilor cronice urmărite prin medicina de familie, adică afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, printre care afecţiunile oncologice, diabetul zaharat, starea post - transplant şi bolile rare.

Proiect ul mai introduce telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie, acesta fiind chiar mai bine plătită decât un serviciu normal.

Valoarea minimă garantată a punctului "per capita", unică pe ţară, este de 3,5 lei, iar "per serviciu", de 1,8 lei. Valoarea punctului "per capita" se poate majora dacă se obţin economii în fiecare trimestru, mai relevă proiectul.

Pe de altă parte, valoarea punctului la medicii specialişti este de 1,7 lei pe consultaţie, la care se adaugă sporuri, conform aceluiaşi proiect.

Pentru spitale, vor fi introduse internării de 24 de ore pe grupe medicale (febră sau convulsii febrile, otite, sincopă, gastroenterită, tulburări metabolice, reacţii alergice) şi chirurgicale (ochi, dinţi, fracturi, leziuni cutanate, avort, pietre la rinichi) , precum şi pentru supraveghere după intervenţii endoscopice, mai prevede proiectul de norme la contractul - cadru.

Tariful pe zi pentru îngrijiri la domiciliu a scăzut la 30 de lei, de la 50 de lei, iar tariful îngrijiri paliative la domiciliu a scăzut la 35 de lei, de la 55 de lei, în ambele cazuri fiind vorba despre o durată de peste 42 zile, potrivit aceluiaşi proiect.

Din 2013, se utilizează prescripţia electronică, şi, doar ca excepţie, cea pe hârtie, iar termenul de plată către furnizori se reduce la 60 zile, de la 180, mai prevede proiectul.

Conform proiectului, contractul-cadru pentru 2013 ar urma sa intre în vigoare la data de 1 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor