Neîncrederea între medic şi pacient, tot mai des întâlnită, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România
alte articole
Tot mai des, neîncrederea devine elementul de bază al relaţiei dintre medic şi pacient; bolnavul priveşte doctorul ca pe un posibil infractor, iar medicul pe la pacient, ca pe un posibil delator, a afirmat joi preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
Mai mult, în România, relaţia medic-pacient de tip tradiţional, în care armonia este menţinută prin intermediul rolurilor sociale, se degradează pe zi ce trece, din cauza culpabilizării doctorilor pentru racilele sistemului sanitar, mai relevă şeful CMR.
Încrederea dintre medic şi pacient s-a degradat şi din cauza lipsei de respect din partea societăţii, dar şi a campaniilor negative din mass-media.
"Rezultatul - din ce în ce mai des, neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei. Pacientul priveşte la medic ca la un posibil infractor, iar medicul priveşte pacientul ca pe un posibil delator. Paradox: pacienţii au neîncredere în doctori şi în sistem în general, dar au încredere în medicii lor curanţi. Medicii se plâng, în general, de comportamentul pacienţilor, dar au o relaţie bazată pe încredere cu pacienţii lor direcţi", a declarat Astărăstoae.
Din punctul său de vedere, există o decredibilizare a sectorului instituţional medical, a mai precizat preşedintele CMR.
"Nu ai încredere în medic şi Ministerul Sănătăţii. În paralel, se manifestă o accentuare a încrederii în medicul curant ca persoană. Promovarea de către decidenţi şi mass-media a neîncrederii în medici poate scădea costurile îngrijirilor medicale mediate, dar în mod cert determină creşterea morbidităţii şi mortalităţii. Din nefericire, bolile cronice sunt incurabile şi necesită o relaţie medic-pacient de lungă durată. Pacienţii sunt sub supraveghere medicală, în medie, două ore pe an. Au nevoie de aptitudini de autoîngrijire", a subliniat Vasile Astărăstoae.
În opinia preşedintelui CMR, este nevoie în prezent de un nou model de relaţie medic-pacient, care să preia valorile modelului tradiţional.
Ca urmare, este necesară reorganizarea pe trei paliere: sistemul sanitar, comunitate-resurse şi politici intersectoriale şi instituţii medicale.
"Îmbunătăţirea relaţiei medic-pacient necesită modificări sistemice. Este nevoie de un sistem de sănătate care să se adapteze nevoilor complexe şi în continuă schimbare ale pacienţilor cu boli cronice", a mai precizat şeful CMR.