“Ziua Furiei”: Zeci de palestinieni răniţi în ciocniri cu forţele de securitate israeliene

Forţele israeliene au răspuns cu muniţie reală palestinienilor care au aruncat cu pietre şi bombe incendiare. În Gaza, manifestanţii au scandat “Moarte Americii, moarte Israelului şi moarte lui Trump”.
Andrei Popescu
30.12.2017

alte articole

Ciocniri violente între palestinieni şi forţele de securitate israeliene în Ramallah, Cisiordania, 8 decembrie 2017. (Getty Images)
Andrei Popescu
30.12.2017

Zeci de palestinieni au fost răniţi de focuri de armă israeliene în Cisiordania şi Fâşia Gaza în cursul zilei de vineri, după ce mii de persoane au ieşit pe străzi în cadrul unei noi “zile a furiei” împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte întregul Ierusalim drept capitală a Israelului.

Este cea de-a patra săptămână consecutivă în care palestinienii participă la proteste. Cel puţin 50 de persoane au fost rănite de focurile de armă israeliene, unele dintre cele mai violente ciocniri având loc de-a lungul graniţei cu Gaza.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a afirmat că 4.000 de palestinieni au protestat în teritoriile ocupate, unii dintre ei aruncând cu pietre şi bombe incendiare şi dând foc unor cauciucuri. Majoritatea manifestanţilor au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, potrivit armatei israeliene, care a recunoscut de asemenea că au existat şi unele cazuri în care soldaţii au răspuns cu focuri de armă.

Soldaţii israelieni au vizat “principalii instigatori” despre care purtătoarea de cuvânt a afirmat că au reprezentat o ameninţare directă pentru soldaţi în timp ce încercau să distrugă gardul de securitate de-a lungul frontierei.

În Fâşia Gaza, manifestanţii au scandat “Moarte Americii, moarte Israelului şi moarte lui Trump” şi militanţii au lansat rachete asupra teritoriului israelian, provocând lovituri punitive din partea tancurilor şi avioanelor de luptă israeliene.

“Ca răspuns la rachetele lansate asupra Israelului, tancurile forţelor de apărare israeliene şi avioanele forţei aeriene israeliene au vizat două puncte militare care au aparţinut organizaţiei teroriste Hamas în nordul Fâşiei Gaza”, a susţinut armata într-o declaraţie.

Armata israeliană a afirmat că a interceptat două dintre cele trei rachete lansate din Gaza asupra teritoriului israelian. Cea de-a treia rachetă a lovit o clădire, provocând pagube, dar nicio victimă.

Aproximativ 12 palestinieni au fost ucişi în ciocnirile cu forţele israeliene de când Trump a făcut în 6 decembrie anunţul său controversat privind Ierusalimul.

Declaraţia lui Trump a declanşat furie în rândul palestinienilor şi a statelor din Orientul Mijlociu, precum şi al unor puteri mondiale. Preşedintele american a schimbat o politică americană veche de câteva decenii privind una dintre cele mai sensibile probleme care menţine aprins conflictul israeliano-palestinian.

Israelul doreşte ca Ierusalimul să fie capitala sa eternă şi nedivizată, însă palestinienii doresc ca partea estică a oraşului să fie capitala unui stat palestinian independent. Israelul a capturat estul Ierusalimului în timpul Războiului din 1967 din Orientul Mijlociu şi ulterior l-a anexat, acest lucru nefiind niciodată recunoscut pe plan internaţional.

Multe ţări consideră că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat în cadrul discuţiilor de pace dintre Israel şi palestinieni, deşi procesul de pace este de mult timp blocat.

Adunarea Generală a ONU a respins declaraţia lui Trump privind Ierusalimul în cadrul unui vot desfăşurat în 21 decembrie. Dintre cei 193 de membri ONU, 9 s-au opus proiectului de rezoluţie privind respingerea deciziei preşedintelui american şi altele 35 s-au abţinut, în timp ce 128 au votat pentru adoptare. De asemenea, 21 de ţări nu au votat deloc, fiind absente.

Acest vot a avut loc la câteva zile după ce SUA şi-a folosit dreptul de veto pentru a se opune unui proiect de rezoluţie similar în Consiliul de Securitate ale ONU. Toate celelalte state membre ale Consiliului s-au declarat în favoarea adoptării rezoluţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor