Lavrov: Rusia va face totul pentru a readuce problema Ierusalimului într-o direcţie constructivă
alte articole
La o zi după ce SUA şi-a folosit dreptul de veto împotriva unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind anularea controversatei decizii a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, Rusia a declarat că va face tot posibilul pentru a readuce situaţia Ierusalimului pe o direcţie constructivă.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut comentariile marţi la o întâlnire cu Nabil Shaath, consilier prezidenţial palestinian pentru probleme legate de politică externă şi relaţii internaţionale. Oficialul rus a precizat că Moscova este “alarmată” de situaţia actuală privind Ierusalimul.
“Poziţia noastră asupra problemei a fost menţionată de mai multe ori de preşedintele rus [Vladimir Putin] şi a fost confirmată în discuţia telefonică cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas”, a mai susţinut Lavrov.
În 6 decembrie, Trump a anunţat că SUA va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului israelian şi va muta ambasada americană din Tel Aviv în oraşul antic, o mişcare controversată ce a declanşat demonstraţii în teritoriile palestiniene ocupate, în Iran, Turcia, Egipt, Iordania, Tunisia, Algeria, Irak, Maroc şi alte ţări musulmane.
Luni, 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea unei rezoluţii concepute de Egipt, care nu a specificat pe nume SUA sau pe Donald Trump, dar a exprimat “regretul profund în legătură cu deciziile recente privind statutul Ierusalimului”.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a folosit dreptul de veto al Washingtonului pentru a se opune rezoluţiei. De asemenea, Halley a declarat că rezoluţia este o “insultă” care nu va putea fi uitată, adăugând că ONU a forţat SUA să recurgă la veto pur şi simplu din cauza dreptului său de a decide unde să îşi amplaseze ambasada.
La scurt timp după veto-ul americanilor, guvernul palestinian a denunţat cu tărie mişcarea Washingtonului ca fiind “inacceptabilă”, susţinând că acest pas foarte provocator “ameninţă stabilitatea comunităţii internaţionale din cauză că nu o respectă”.
Aliaţi cheie ai SUA, precum Marea Britanie, Ucraina şi Japonia, s-au aflat printre cele 14 state care au votat în favoarea măsurii ONU.
Comentând veto-ul SUA, ministrul rus de Externe a afirmat că este “regretabil” faptul că Washingtonul a prezentat abordări care “contrazic voinţa lumii”.
Lavrov a mai declarat că Moscova va “încuraja începerea negocierilor [dintre Palestina şi Israel], pentru a se asigura că nicio parte nu ia măsuri unilaterale care să predetermine o soluţie finală”.
Şeful diplomaţiei din Rusia a mai promis că ţara sa va continua să furnizeze asistenţă umanitară poporului palestinian şi să susţină proiecte ONU similare.
După ce Casa Albă s-a opus rezoluţiei, delegatul rus la ONU, Vladimir Safronkov, a anunţat că Moscova este pregătită să medieze un aşa-zis proces de pace. “Suntem pregătiţi să devenim un mediator cinstit aici”, a afirmat el.
Ierusalimul rămâne în centrul conflictului israeliano-palestinian, palestinienii sperând că partea estică a oraşului va deveni în cele din urmă capitala propriului lor stat independent.