150 de cercetători evrei semnează o declaraţie în care condamnă decizia lui Trump privind Ierusalimul

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate la Casa Albă, 15 februarie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2017

Peste 150 de cercetători evrei au semnat o declaraţie prin care condamnă decizia preşedintelui american Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, susţinând că mişcarea amplifică “nedreptăţile” comise împotriva palestinienilor.

Studenţi şi cadre didactice au semnat declaraţia pentru a-şi exprima nemulţumirea “faţă de decizia administraţiei Trump de anulare a politicii bipartizane americane vechi de câteva decenii prin declararea Ierusalimului drept capitală a Israelului”.

“Sperăm că într-o zi vom vedea o lume în care toţi locuitorii se vor bucura de un acces egal la resursele culturale şi materiale ale oraşului. Astăzi, din păcate, nu este cazul”, se precizează în declaraţie, invocând “inegalităţile sistematice” la care sunt supuşi rezidenţii palestinieni din Ierusalim.

Palestinienii se confruntă cu “împărţirea inegală a bugetului oraşului şi a serviciilor municipale, respingerea regulată a autorizaţiilor de construcţii care se acordă rezidenţilor israelieni, demolări de locuinţe şi confiscarea legală a proprietăţii pentru a construi colonii evreieşti”, scrie în declaraţie, citând activitatea desfăşurată de B’Tselem, un controversat ONG care monitorizează activităţi guvernamentale şi militare israeliene împotriva palestinienilor.

Criticii susţin că B’Tselem depune eforturi pentru a decredibiliza Israelul pe scena globală şi lansează acuzaţii împotriva statului israelian fără să desfăşoare investigaţii corespunzătoare, bazându-se în schimb pe afirmaţii neconfirmate.

Declaraţia cercetătorilor evrei mai susţine că, ţinând cont de conflictul continuu dintre Israel şi palestinieni, “o declaraţie a administraţiei Statelor Unite care pare să susţină dreptul de proprietate unică al evreilor asupra Ierusalimului este o insultă suplimentară adăugată la nedreptăţile permanente [comise împotriva palestinienilor] şi, practic, este garantat că va amplifica flăcările violenţei”.

Susannah Heschel, profesoară la Colegiul Dartmouth pentru Studii Evreieşti, a declarat că a semnat declaraţia deoarece se opune deciziei lui Trump de a face o “afirmaţie unilaterală” despre capitala Israelului.

“Astfel de lucruri ar trebui făcute într-un anumit context cu aliaţii, aducând la bord oameni din lumea arabă care vor susţine de asemenea această mişcare”, a mai afirmat ea. “Faceţi mişcarea într-o manieră care nu alimentează violenţele, într-o manieră diplomatică. În afacerile internaţionale, modul în care faci ceva este foarte important”.

Heschel, fiica proeminentului activist pentru drepturile civile din anii 1960 Abraham Joshua Heschel, a afirmat: “Trump se laudă mereu ca este cineva care încheie acorduri. Unde este acordul aici? Nu poţi pur şi simplu să declari ceva”.

Ea a mai precizat că nu a fost implicată în întocmirea declaraţiei, adăugând că “nicio declaraţie nu va fi de acord 100% cu ceea ce cred eu”.

De la anunţul făcut de Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim, în conformitate cu o lege adoptată în 1995 de Congresul SUA, au avut loc proteste în diverse oraşe ale lumii, iar manifestanţii au făcut apel la violenţă împotriva evreilor.

Urmările practice ale deciziei lui Trump rămân neclare, în condiţiile în care preşedintele american a semnat ulterior o declaraţie prin care a amânat mutarea ambasadei cu şase luni şi a specificat că Ierusalimul nu va fi listat drept capitală a Israelului în documentele oficiale, paşapoarte şi hărţi, conform unor oficiali ai Departamentului de stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor