SUA se opune rezoluţiei ONU de respingere a deciziei lui Trump privind Ierusalimul
alte articole
SUA şi-a folosit luni dreptul de veto pentru a se opune unui proiect de rezoluţie al ONU privind respingerea deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Toţi ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea susţinerii măsurii.
Trump a anunţat la începutul acestei luni că Washingtonul va recunoaşte Ierusalimul – al cărui statut de capitală este revendicat de asemenea şi de palestinieni pentru viitorul lor stat – drept capitală a Israelului şi că ambasada SUA va fi mutată din Tel Aviv în oraşul antic în câţiva ani.
Veto-ul ambasadorului SUA la ONU, Nikki Halley, a ccondus la izolarea Washingtonului după anunţul făcut de Trump.
Halley a declarat că rezoluţia este o “insultă” care nu va putea fi uitată, afirmând că ONU a forţat SUA să recurgă la veto pur şi simplu din cauza dreptului său de a decide unde să îşi amplaseze ambasada.
Proiectul de rezoluţie de o pagină a precizat că orice decizie privind statutul Ierusalimului nu va avea niciun efect legal şi trebuie să fie anulată.
Mişcarea controversată a lui Trump a declanşat un val puternic de condamnări din partea multor lideri mondiali şi a dus la proteste – unele violente – în mai multe oraşe ale lumii.
Trump a declarat că decizia sa “nu este nimic mai mult sau mai puţin decât o recunoaştere a realităţii”, adăugând că mişcarea nu indică faptul că SUA renunţă la poziţia sa de mediator în disputa israeliano-palestiniană.
De asemenea, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a afirmat în timpul unei conferinţe de presă recente în Bruxelles că există o “unitate deplină în sânul UE” pentru susţinerea status quo-ului actual al Ierusalimului.
Deşi Israelul a declarat Ierusalimul drept capitală încă de când a ocupat partea estică a oraşului - o parte din Cisiordania - după războiul de şase zile din 1967, comunitatea internaţională recunoaşte Tel Aviv-ul drept capitală a ţării.
La rândul său, Organizaţia de Cooperare Islamică (OIC) a invitat toate naţiunile să recunoască Ierusalimul drept capitală a Palestinei, criticând SUA pentru desconsiderarea păcii din Orientul Mijlociu prin mutarea ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim.
La sfârşitul unui summit de urgenţă, desfăşurat în 13 decembrie, OIC a respins şi a condamnat “în cei mai puternici termeni decizia unilaterală luată de preşedintele Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept aşa-zisa capitală a Israelului, care este puterea ocupantă”.
Denunţând mişcarea lui Trump ca fiind “nulă şi neavenită din punct de vedere legal”, membrii OIC au declarat că decizia liderului american este echivalentă cu un “atac asupra drepturilor istorice, legale, naturale şi naţionale ale poporului palestinian, o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace, un impuls pentru extremism şi terorism şi o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.