OIC recunoaşte Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei

Organizaţia de Cooperare Islamică (OIC) a invitat toate naţiunile să recunoască Ierusalimul drept capitală a Palestinei, criticând SUA pentru desconsiderarea păcii din Orientul Mijlociu prin mutarea ambasadei sale din Tel Aviv în Ierusalim.
Ofiţer de poliţie israelian în Ierusalim.
Ofiţer de poliţie israelian în Ierusalim. (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Organizaţia cu 57 de membri a publicat un comunicat la sfârşitul unui summit de urgenţă desfăşurat miercuri, declarând că va recunoaşte “Ierusalimul de Est drept capitală a statului Palestina şi invită toate ţările să recunoască Statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată”.

Declaraţia a fost un răspuns direct la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump în urmă cu câteva zile, când a precizat că Ierusalimul este “capitala eternă” a Israelului.

OIC a respins şi a condamnat “în cei mai puternici termeni decizia unilaterală luată de preşedintele Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept aşa-zisa capitală a Israelului, care este puterea ocupantă”.

Denunţând mişcarea lui Trump ca fiind “nulă şi neavenită din punct de vedere legal”, membrii OIC au declarat că decizia liderului american este echivalentă cu un “atac asupra drepturilor istorice, legale, naturale şi naţionale ale poporului palestinian, o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace, un impuls pentru extremism şi terorism şi o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

OIC şi-a reafirmat angajamentul continuu pentru aşa-zisa soluţie cu două state, care urmăreşte să pună capăt conflictului vechi de ani de zile dintre Israel şi palestinieni. Unii participanţi, totuşi, au declarat că SUA nu mai este de încredere pentru a media vreun acord de pace.

Membrii OIC au mai afirmat că vor trage la răspundere SUA pentru consecinţele deciziei lui Trump.

Comunicatul a mai denunţat acţiunile şi politicile Israelului împotriva poporului Palestinei, numindu-le “coloniale” şi “rasiste”.

Trump a însărcinat Departamentul de Stat al SUA cu efectuarea pregătirilor pentru mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim. Totuşi, preşedintele american a semnat ulterior o declaraţie prin care a amânat mutarea ambasadei cu şase luni şi a specificat că Ierusalimul nu va fi listat drept capitală a Israelului în documentele oficiale, paşapoarte şi hărţi, potrivit unor oficiali ai Departamentului de stat american.

Schimbarea dramatică a politicii Washingtonului privind Ierusalimul a atras critici dure din partea comunităţii internaţionale, inclusiv a aliaţilor Statelor Unite. În acelaşi timp, au avut loc demonstraţii, unele violente, în diverse oraşe ale lumii împotriva SUA şi a Israelului.

OIC - cel de-al doilea organism interguvernamental ca mărime după ONU - a fost creat în 1969 la un summit ce a avut loc în Rabat, Maroc, după un incendiu deliberat asupra moscheei al-Aqsa din Ierusalim.

La scurt timp după declaraţia publicată de OIC, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a salutat liderii islamici pentru participarea la nivel înalt la summit, atacând în mod indirect ţări precum Arabia Saudită şi Egiptul, care şi-au trimis doar oficiali de rang inferior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe