Ziua Europei marcată de mesaje anti-fracturare. Reprezentanţii UE inaugurează o nouă formă de cenzură, cea a desenelor cu creta pe asfalt

Loredana Diacu
09.05.2014

Ziua Bătrânei Europe a fost sărbătorită vineri în Bucureşti într-un mod inedit şi nu lipsit de incidente. Având în vedere că se apropie alegerile europarlamentare - programate pe 25 mai - Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi-a propus ca în acest an evenimentele să fie organizate de o manieră interactivă, care să-i scoată pe români din amorţeală şi să-i determine să iasă la vot.

Astfel, sub sloganul "E timpul pentru o Europă aşa cum îţi doreşti", pe esplanada din faţa Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Calea Victoriei nr. 88. au fost organizate un atelier şi o expoziţie în aer liber, unde 5 artişti plastici au stat la dispoziţia bucureştenilor ce au dorit să-şi vadă ideile despre viitor european (şi românesc) mai frumos, transpuse în acuarele de către artişti. Ideea unei Europe fără plagiat, de exemplu, exprimată de un bucureştean participant la eveniment a fost înfăţişată de unul dintre artiştii plastici printr-o planşă sugestiv intitulată "Birou Ponta Plagiator."

Cei mai mici dintre participanţi, copiii, şi-au exprimat singuri ideile, fără ajutorul artiştilor plastici, prin desene cu creta pe asfalt.

"Acţionează, reacţionează, decide!" Uniunea Cărbunelui şi a Oţelului, înlocuită de o Uniune a Gazelor de Şist

Având în vedere că pe 9 mai practic se comemorează declaraţia Schuman prin care ministrul Afacerilor Externe al Franţei proclama în 1950 necesitatea unirii industriilor de oţel şi cărbune ale Franţei, Germaniei de Vest şi a altor state, ceea ce a dus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, activiştii anti fracturare hidraulică din Bucureşti au decis să fie prezenţi şi ei la evenimentul PE, pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că la 64 de ani de la declaraţia Schuman, politicienii creează o nouă Uniune, cea a cărbunelui şi a gazelor de şist.

Europa, deja poluată de industria cărbunelui va deveni un continent otrăvit, avertizează activiştii, dacă UE va pune în operă ideea premierului Poloniei, Donald Tusk, de a se crea o Uniune Energetică în cadrul UE, care să înlocuiască gazul rusesc cu cărbunele şi gazele de şist, având în vedere că acesta se extrage prin fracturare hidraulică, metodă ce presupune injectarea de mari cantităţi de fluide în sol, fluide "îmbogăţite" cu sute de substanţe chimice, parte cancerigene, parte doar toxice pentru om, avertizează activiştii, citând un raport al Parlamentului European.

Sosirea activiştilor, veniţi să-şi exprime şi ei viziunea asupra viitorului european, nu a fost primită deloc bine de reprezentanţii Biroul de Informare al PE. Ideea militanţilor anti-fracturare hidraulică de a afişa bannere cu mesaje gen "Vrem o Europa fără fracturare" a stârnit indignarea organizatorilor, care le-au cerut jandarmilor să-i alunge pe activişti. Ceea ce nu s-a întâmplat, căci aceştia nu le-au dat niciun motiv forţelor de ordine pentru a interveni.

Cu certitudine, organizatorii nu au fost deloc bucuroşi de oaspeţii veniţi să-şi exprime dezideratul unei Europe fără sonde de exploatare a gazelor de şist. Când unul dintre activişti şi-a permis să scrie cu creta pe caldarâm mesajul "Imaginaţi-vă o Europă fără fracturare", o doamnă cu tricou albastru UE, având inscripţionat mesajul "Acţionează, reacţionează, decide" a decis ca este cazul să decidă, mesajul scris pe caldarâm fiind şters prompt iar activistul admonestat aspru, fiind chiar acuzat "că fură creta unor copilaşi."

Reporterei Epoch Times care a "imortalizat" momentul, i s-a cerut să nu facă publice imaginile surprinse, doamna "europeană" care i-a trasat această directivă colegei noastre părând niţel iritată când reportera i-a comunicat că îşi va face meseria de jurnalist.

Comentând incindentul, precum şi faptul că mesajele anti-fracturare au fost primite atât de prost, Maria Olteanu, cunoscut activist de mediu a explicat că situaţia nu o surprinde. La 64 de ani de la Declaraţia Schuman, în Europa se vorbeşte încă despre cărbune şi despre crearea unei Uniuni Energetice a ţărilor UE, care propune ca alternativă la gazul rusesc, exploatarea cărbunelui şi gazelor de şist, plus importul de gaze (eventual tot de şist) din SUA.

Copilaşii cărora activiştii le-au "furat" creta nu vor avea un viitor deloc bun dacă în România se va fractura intensiv, aşa cum se preconizează, a mai explicat Maria Olteanu, având în vedere că fracturarea presupune injectarea de mari cantităţi de toxine în adâncul pământului, toxine care au nefericitul obicei de a se infiltra apoi în sol, în pânza freatică, pentru a nu mai vorbi de prostul obicei al sondelor de a polua şi aerul din jur cu substanţe precum benzen şi metan.

În rest, făcând abstracţie de fracturare, viitorul UE pare luminos şi cetăţenii care nu fura creta de la copilaşi au fost bine primiţi de către organizatorii evenimentului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor