O familie din Texas câştigă primul proces din SUA împotriva unei companii de fracturare hidraulică
alte articole
O familie din Texas va primi trei milioane de dolari despăgubiri de la o companie ce exploatează gaze de şist, după ce a demonstrat că fracturarea hidraulică i-a îmbolnăvit şi i-a obligat să se mute, informează Business Insider. Procesul câştigat de ei, primul de acest fel din SUA, creeaza un precedent ce va putea fi folosit în favoarea lor şi de alte persoane sau organizaţii care luptă împotriva fracturării hidraulice.
Familia Bob şi Lisa Parr din Wise County a acţionat în instanţă firma Aruba Petroleum în 2011, reclamând că, începând din 2009, apa contaminată, aerul poluat şi alte reziduuri asociate fracturării hidraulice pe care compania o efectua în proximitatea fermei lor le-a cauzat migrene, iritaţii, ameţeli, sângerări nazale şi alte simptome neplăcute atât lor cât şi animalelor de lângă casă.
„Multe studii au demonstrat efecte adverse asupra sănătăţii celor care locuiesc sau muncesc lângă exploatări de gaze de şist, dar aceste constatări nu au adus vreo schimbare reală“, a declarat David Matthews, avocatul familiei Parr, arătând că verdictul în favoarea clienţilor săi „ar putea schimba regulile jocului“ iar companiile de fracturare hidraulică ar trebui să ia aminte la deznodământul câştigat de Lisa şi Bob.
Compania Aruba Petroleum a fost amendată în 2011 şi 2012 pentru încălcarea normelor pentru poluarea aerului în zona în care locuia familia Parr, lucru care i-a ajutat pe cei doi soţi în proces.
Compania Aruba a declarat că va face recurs.
Conform Business Insider, un studiu publicat recent critică guvernul federal pentru că subestimează emisiile nocive care rezultă din fracturare. Studiul a estimat că, în 2008, aerul din SUA a fost "îmbogăţit" cu 49 de milioane de tone de metan, în condiţiile în care EPA (Agenţia de Protecţia Mediului) afirmase că emisiile de metan se cifrează la aproximativ 32 de milioane de tone.
Un alt studiu efectuat în Ohio cu privire la cutremure, a constatat că injectarea de nisip şi fluide în sol, procedeu asociat fracturării hidraulice, ar putea fi o posibilă cauză a cutremurelor.