Ziua 95. "Au retras OUG 13 cu coada între picioare şi mârâind. Acum au insistat din nou cu cinism şi nesimţire"

Au trecut nu mai puţin de 95 de zile de la adoptarea - "noaptea ca hoţii" - a celebrei ordonanţe cu nr. 13 care, dacă ar fi intrat în vigoare, le-ar fi înseninat viaţa infractorilor. De atunci, protestatarii #rezist revin seară de seară în Piaţa Victoriei şi cer Guvernului să-şi asume, prin demisie, tentativa de mutilare a Codurilor Penale.
Protest
Protest

Imnul României a răsunat din nou, pentru a 95-a seară consecutiv, în Piaţa Victoriei, unde protestatarii #rezist continuă să revină pentru a cere nu doar demisia Guvernului Grindeanu, ci şi o schimbare fundamentală a modului în care se face politică în ţara noastră, având în vedere că, de prea multe ori, aleşii s-au purtat de ca şi cum au uitat complet că rolul lor este să servească poporul, nu să profite de pe urma lui.

Însă, nu numai că schimbarea întârzie să apară, ba din contră, iniţiativele legislative tot mai controversate - venite în favoarea "penalilor" - vin una după alta. Cea mai recentă, graţierea corupţilor, care a avut loc în Comisia Juridică a Senatului, sub atenta privire a pesedistului Şerban Nicolae, a fost pentru moment oprită tot de Stradă, însă, la cum arată lucrurile, protestatarii se tem că astfel de manevre vor continua pe bandă rulantă.

Protest
Protest

"Revin şi voi reveni în continuare la protestele începute încă din ianuarie, deoarece se pare că politicienii de la putere nu renunţă să ne provoace. Poate sună ca fiind mult spus, însă cel puţin printre noi aşa se resimte, ca şi cum ei insistă cu provocările, ca şi cum am fi în două tabere adverse, un fel de care pe care. Derapajele recente din comisiile parlamentare nu doar că ne confirmă această idee, ci ne şi întărâtă. Nu ştiu cum se poate interpreta altfel ceea ce au făcut.

La finele lunii ianuarie au îndrăznit câte unii dintre ei să declare diverse, ba că de fapt s-a comunicat ori înţeles greşit ce şi-au propus şi că ei nu au vreo intenţie de a legifera diverse portiţe pentru a-i scăpa pe corupţi şi pe hoţi, ba că suntem noi dezinformaţi sau manipulaţi. Nu trebuie să facem analize profunde pentru concluzia că, dacă ar fi fost cum spuneau, nu ar fi dat o ordonanţă de (maaare) urgenţă pentru ca apoi să o retragă, cu coada între picioare şi mârâind. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în comisiile parlamentare le demonstrează reaua credinţă. Noi ştim că o lege se dă pentru binele majorităţii celor dintr-o comunitate, nu pentru a avantaja o minoritate nocivă care face ceva împotriva bunului mers al comunităţii", a declarat unul dintre protestatarii #rezist.

În opinia lui, chiar şi numai pentru aceste încercări repetate ar fi cazul ca politicienii să suporte nişte consecinţe şi asta la modul concret, nu doar cu taxare prin vot abia la următoarea campanie electorală. Căci până la alegeri e cale lungă, multe le pot trece politicienilor prin agendă şi nu e ok să stea oamenii de bună credinţă să trebuiască să stea cu ochii pe ei non-stop.

"E ca şi cum, de exemplu, cineva ar vrea să scape nepedepsit pentru tentative repetate de viol, doar pentru că nu a ajuns până la capăt cu încercările sale ticăloase. Aş zice că e chiar mai grav decât la final de ianuarie, fiindcă de atunci şi până acum li s-a tot transmis în mod constant că nu se doreşte scăparea celor cu probleme de corupţie. Deci nu mai pot susţine că nu ar fi avut, "bieţii de ei", habar despre ce reacţii ne vor provoca. Şi cu toate acestea, au insistat. Şi aş zice chiar că au făcut-o cu cinism şi nesimţire. Vom insista şi noi în continuare ne opunem şi să le rezistăm, orice tentative odioase vor mai avea. Nu renunţăm la crezul că putem să ne vedem şi noi fiecare de treabă, în mod decent, aşa cum ştim că se poate în ţările civilizate", a subliniat protestatarul.

Protest
Protest

Venită din Constanţa pentru a-i cere demisia Guvernului Grindenau, o tânără ne-a explicat că iese în stradă fiindcă îi pasă, pentru că vrea "ca lucrurile să se desfăşoare altfel" şi pentru că are "respect pentru cei ce au murit degeaba, neştiind că azi o să fim atât de proşti".

"De-a lungul timpului, România s-a remarcat în mai multe domenii, pe plan internaţional. Medicină, aviaţie, artă-muzică, pictură, sculptură, mai multe ramuri sportive, expediţii şi descoperiri geografice şi lista poate continua. Toţi aceşti paşi parcurşi în istorie, au făcut recunoscută România, la nivel global. Perioada comunistă a reprezentat o sită clară, în care clasa intelectuală românească a fost decimată, distrusă, prin reducerea ei la tăcere-dusă până la exterminare, prin lagăre de muncă silnică forţată şi lagăre de "reeducare".

Rezultatul? Dacă în trecut, România putea fi caracterizată prin curaj, ambiţie, determinare şi reuşite, astăzi, prin ce ar trebui să o caracterizăm? Conform clasei politice-oglinzii noastre în lume, ar trebui să o caracterizăm prin "Tărâmul nicăieri"? Sau prin "Furatul-la el acasă"? Dacă ar fi să eliminăm spoturile publicitare care promovează România, cele cu casele săseşti, oraşele îngrijite, satele pitoreşti, apusul din Deltă şi frunza verde, cu ce le-am înlocui? Cu invitaţii la fapte de corupţie, pe covorul roşu? Aşa cum în SUA există Hollywood iar în India Bollywood, ar trebuie să existe şi în România, o industrie care să bată filmul la propriu, despre "cum să furi mai mult şi mai bine."

Scenariul actual din România mi se pare unul incredibil şi total paradoxal. Lupta anticorupţie rămâne fără câmp de luptă, pentru că suntem pe cale să legalizăm infracţiunile săvârşite de oamenii politici. Practic, România s-a ales cu o căpuşă, de care nu poate să scape", a declarat tânăra.

Protest
Protest