Ziua 78. "Să îi lăsăm încă 4 ani pe hoţii ăştia la resurse, la butoane, ar fi prăpăd!"
alte articole
Imnul României, urmat de scandarea Demisia! au răsunat din nou la câţiva metri de clădirea în care Guvernul Grindeanu a adoptat, noaptea, ordonanţa prin care Codurile Penale erau modificate în favoarea corupţilor. La ora 21, luminile telefoanelor mobile şi lanternele au strălucit în noapte iar refrenul Deşteaptă-te, române! a însufleţit Piaţa Victoriei.
Revoltaţi că cei vinovaţi de adoptarea OUG 13 refuză să-şi asume vina continuând în schimb să promoveze, pe bandă rulantă, proiecte de lege nocive, cetăţenii se declară dispuşi să continue să protesteze până în pânzele albe, pentru ca ţara să aibă parte de schimbarea pe care o merită, de politicieni corecţi şi demni, nu să ajungă o feudă jefuită de corupţi.
"Simt că este momentul nostru. Dacă în 27 de ani de fiecare dată ne-am lăsat, acum simt că nu ne lăsăm. Acum este un moment bun şi dacă vom fi uniţi şi vom fi din ce în ce mai mulţi... Ei (cei de la putere n.r.) nu mai au răbdare, vor face erori, şi automat prin faptul că noi suntem aici, putem să aducem din ce în ce mai mulţi oameni alături de noi. Însă, dacă vom pleca, tot ce am făcut lunile astea vom pierde...", declară un protestatar.
"Ar trebui să avem o clasă politică cu demnitate. Asta vreau, nu avem şi nici nu o să avem în curând. Trebuie să punem presiune pe ei, să nu plecăm de aici pentru că, în final, abuzurile pe care le vor face vor readuce oamenii aici şi să avem căderea Guvernului şi alegeri anticipate. E singura soluţie... cu ei 4 ani... nu vom mai fi nici în NATO, nici în UE", adaugă protestatarul.
Tot despre mobilizare vorbeşte şi un alt participant la protest, în opinia căruia dacă mai mulţi oameni ar ieşi în stradă, multe s-ar putea schimba.
"Dacă există mobilizare, mai mult decât acum, mai mare, se poate face, se pot schimba multe. Sau cel puţin să îşi piardă hoţii elanul în a mai promova tot felul de hotărâri şi acte normative hoţeşti, de fapt", spune protestatarul, nemulţumit că "încă sunt penali care sunt şefi la Parlament."
Alegerile anticipate ar fi o soluţie în situaţia dată, crede omul, pentru că "să îi lăsăm 4 ani încă pe hoţii ăştia la resurse, la butoane, ar fi prăpăd!"
Întrebarea care se ridică este însă cum s-ar desfăşura acestea în condiţiile în care tot cei de la putere le vor organiza, iar "partide reale de opoziţie suficient de puternice încă nu sunt";
"Platforma România 100 încă nu este integrată 100%, nu are suficienţi membri, deci poate că nu e chiar momentul azi sau mâine dar poate curând trebuie", spune cetăţeanul.
La rândul său, un alt protestatar le transmite celor care cred că cei din Piaţa sunt nişte pierde-vară, fără serviciu, că, spre deosebire de ceea ce s-a spus despre ei, sunt cetăţeni care muncesc, plătesc impozite şi taxe şi care-şi sacrifică timpul liber pentru ca România să nu ia calea Turciei.
"Am o rugăminte pentru persoanele care trec pe lângă Piaţa Victoria şi au impresia că noi, cei care stăm acolo, nu avem serviciu şi ne îndeamnă riguros să mergem la muncă. Cu toţii avem serviciu, cu toţii muncim cel puţin 8 ore pe zi, faptul că suntem în Piaţă înseamnă că ne-am tăiat distraţia din viaţa de zi cu zi de două luni de zile. Nu mai mergem în cluburi, nu mai mergem la terase, nu ne mai distrăm, ci venim în Piaţă ca să apărăm nişte drepturi democratice nu numai ale noastre ci ale întregii ţări.
Nu vrem să ajungem la fel ca Turcia, nu vrem ca în urma unui referendum democratic să se decidă împotriva democraţiei, vrem pur şi simplu libertate – libertatea de exprimare. Rugăminte pentru cei care au impresia că noi nu avem de muncă – avem de muncă, ne plătim cu toţii taxele şi impozitele la stat, singura noastră cerinţă este ca aceste taxe şi impozite să se ducă spre evoluţia ţării nu spre involuţia ei, nu înspre buzunarele unor corupţi", declară un protestatar.