Ziua 70. Piaţa Victoriei #rezistă: "Ştiu cu siguranţă că binele învinge!"
alte articole
Imnul României şi scandarea "Demisia!" au răsunat în Piaţa Victoriei, pentru a 70-a seară de la adoptarea, "noaptea, ca hoţii", a OUG 13. Cei câţiva zeci de protestatari au luminat întunericul de lângă Guvern cu lanternele şi telefoanele mobile, continuând să ceară din nou celor care au încercat să mutileze Codurile Penale în favoarea corupţilor să îşi asume greşeala şi să plece de la butoane.
În plus faţă de demisia lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu, protestatarii cer ca în demnităţile publice să nu mai fie penali/corupţi, iar politica şi administrarea ţării să fie făcute în interesul cetăţenilor, nu al unor clici. De asemenea, oamenii vor că Puterea să înceteze cu sfidarea la adresa lor şi a statului de drept şi să nu mai promoveze, pe bandă rulantă, proiecte de legi care să instituţionalizeze jaful şi să dezincrimineze hoţia.
Mai mult, protestul este nu doar despre demisii, ci despre valori, valorile care ar trebui să primeze într-un stat de drept: Justiţie, competenţă, intenţii bune vis-a-vis de ţară, responsabilitate, cinste, onoare etc.
"De ce sunt încă în Piaţă? Pentru că ştiu cu siguranţă că binele învinge, chiar dacă e nevoie de perseverenţă şi răbdare. Cel mai bun exemplu, în plan personal, este că, anul trecut, după un proces care a durat 5 ani, mi s-a dat câştig de cauză la CEDO contra statului român.
Procesul a avut ca temă încălcarea drepturilor omului şi felul în care a instrumentat poliţia un caz în care am fost parte vătămată. Dacă la nivel personal e foarte bine să ierţi şi să uiţi, la nivel de abuz instituţional cred că trebuie semnalate derapajele; doar aşa putem spera să ajungem să trăim într-o societate normală. Una dintre concluziile CEDO a fost că politia a favorizat infractorul. Consider că dacă eu, un simplu cetăţean, am învins sistemul, şansele ca acum să se întâmple ceva pozitiv sunt cu atât mai mari.
Ies în Piaţă pentru restaurarea ierarhiei valorice - o demisie sau două nu rezolvă problema de fond, care este sistemul corupt - deci mă aştept să fie o mişcare de durată. Am încredere în valorile pe care le susţin (justiţie, competenţă, intenţii bune vis-a-vis de ţară, responsabilitate, cinste, onoare etc) şi voi rezista oricât va fi nevoie", declară o protestatară.
În opinia unui alt protestatar, Guvernul care a dat OUG 13 trebuie să plece şi toată clasa politică să schimbe abordarea, modul de a face politică.
"Trebuie să facă politică pentru ţară, pentru popor şi la următoarele alegeri să avem o clasă politică şi candidaţi curaţi din toate punctele de vedere", spune protestatarul.
Potrivit acestuia, partidele trebuie "să îşi facă o analiză internă, pentru că sunt convins, 100% convins că în teritoriu şi în toate partidele politice sunt şi oameni de bună-credinţă şi aşteptăm, noi suntem aici, rezistăm, insistăm mai nou şi aşteptăm să se întâmple ceva bun pentru noi, pentru ţară."
"Toţi oamenii care fac politică în momentul de faţă trebuie să îşi facă o analiză internă, la fiecare partid în parte. Şi noi, cetăţenii, cu drept de vot şi cei care ne dorim să avem o viaţă normală într-o ţară europeană, noi trebuie să ne cerem drepturile şi să nu îi lăsăm în niciun moment să mai aibă astfel de derapaje. Nu acceptăm! De aceea suntem aici şi de aceea vom rezista în continuare", adaugă cetăţeanul.
Prezent în Piaţa Victoriei printre protestatari, jurnalistul Grigore Cartianu vorbeşte despre nevoia unui Parlament "majoritar de bună-credinţă", cum România n-a avut niciodată.
"Am depins când de Voiculescu, când de Oprea – UNPR, când de UDMR, când de tot felul de codiţe, sau de traseişti. O dată să faci un Parlament 55% sănătos, care în patru ani de zile reformează legislaţia electorală şi multe alte lucruri. Dar de aici pleacă. Cu legile pe care le dai, cu vot electronic, cu alegeri în două tururi, (...) PSD vor deveni partid de 20% maximum", susţine Cartianu, în opinia căruia situaţia se va schimba doar când votul va fi obligatoriu, pentru ca românii să iasă masiv la vot.
"Reformă electorală înseamnă, din punctul meu de vedere, vot obligatoriu. Măcar două legislaturi. În Belgia, în Grecia e vot obligatoriu. Dacă faci obligatoriu vă garantez că vor fi 90 la sută la vot. De ce? Ca să nu plătească sancţiunea. Când vei aduce 14-15-16 milioane de români la vot şi cu cei de afară, vă garantez că PSD devine partid de duzină. Şi atunci va fi o adevărată revoluţie a votului în România, a democraţiei – revoluţia paşnică, în România. Altfel, ei cu 3 – 3,5 milioane de voturi vor controla mereu Parlamentul. Aia e beleaua. Vă spun ceva – şi dacă nu făceau acum majoritate ei cu ALDE, eu vă garantez că ei au la PNL vreo 20-30 de oameni, uitaţi-vă la Antena 3 la ei, sunt ai lor. La Consiliul Capitalei PMP votează cu PSD, cu Firea", crede jurnalistul.
Votul obligatoriu şi două-trei partide bune şi lucrurile se vor schimba. Altfel, dacă vin puţin oameni la vot, PSD e majoritar, consideră Cartianu.