Flash mob la Chişinău: Refuz, refuz, refuz, refuz acest abuz
alte articole
„Am venit să protestez împotriva legii amnistiei. La un moment dat când vor veni puterile sănătoase la conducere, vor face legi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au furat 25 de ani în urmă. În cazul în care nu ne ajunge spirit protestatar va trebui să suportăm consecinţele. Lumea deja nu are ce mânca, nu are cu ce se încălţa, companiile deja îşi opresc activitatea, automat, o mulţime de oameni îşi pierd locurile de muncă, antreprenorii îşi strâng genţile şi pleacă”, a mărturisit un protestatar venit în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, întrebându-se retoric la final „ce urmează?”.
Cei prezenţi la eveniment au scandat în continuu „Miliardul înapoi, guvernarea la gunoi”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, „Jos mafia”, „Candu demisia”, „La puşcărie”, „Refuz, refuz, refuz, refuz acest abuz”.
Alexandru Slusari, unul din membrii Platformei Demnitate şi Adevăr ne-a explicat că, de fapt, „scopul acestui proiect de lege este amnistierea capitalului murdar, furat, inclusiv a miliardelor furate în urma jafului secolului. Banii au ieşit din ţară şi s-au dus în offshore-uri, acum ideea este de întors înapoi şi cu 2% de legalizat, precum şi legalizarea tuturor bunurilor.
Plahotniuc tot timpul urmăreşte câteva scopuri, el nu vine niciodată cu realizarea unui singur scop. Paralel el încearcă să legalizeze bunurile patrimoniale ale tuturor funcţionarilor, judecătorilor, procurorilor, care în baza corupţiei, a mitei luate de la cetăţeni, şi-au construit castele, şi-au procurat automobile de lux şi acum încearcă să le declare, plătind doar 2%. Acesta este scopul adevărat”.
În context, şi Centrul Naţional de Anticorupţie (CNA) a dat aviz negativ acestui proiect de lege, venind cu o expertiză expusă pe 50 de pagini. Potrivit lui Slusari, dacă principala instituţie menită să combată corupţia a venit cu o astfel de expertiză, atunci cei care guvernează această ţară, pretinzând că vor să se integreze în Uniunea Europeană, ei fiind şi autorii legii, trebuie să fie urmăriţi penal, iar preşedintele Parlamentului care este unul din coautori, în mod normal ar trebui să-şi dea demisia.
Văzând protestele care au loc de 23 de zile în România, organizatorii flash-mobului de la Chişinău şi-au exprimat speranţa că acel spirit protestatar al românilor va trece Prutul. „Societatea trebuie să înţeleagă că aceasta este deja culmea bătăii de joc a acestei guvernări care a furat banii de la popor, a pus poporul să achite acest miliard prin legea miliardului şi acum încearcă să legalizeze tot ce a fost furat de la noi plătind la buget doar 2%. Este un lucru fără precedent. Societatea, dacă vrea să nu fie furată în continuare, dacă vrea ca cei care i-a furat să fie traşi la răspundere, urmează să se manifeste, să iasă în stradă să-şi spună păsul”, a reiterat Slusari.
În timp ce se deplasau spre Parlamentul RM, participanţii la eveniment scandau „Vrem democraţie, nu oligarhie”, „La închisoare, această guvernare”, „Candu ieşi afară”, „Candu demisia”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Marea noastră datorie, hoţii toţi la puşcărie”, cu toate că ştiau că în clădire nu se afla nici un deputat, întrucât, şeful Legislativului, Andrian Candu anunţase cu o zi înainte că prima şedinţă va avea loc vineri şi nu joi, aşa cum se obişnuieşte.
De menţionat că printre manifestanţi am observat şi câţiva membri ai Partidului Liberal Democrat, printre care şi liderul acestuia, Viorel Cibotaru care a declarat că a venit pentru a sprijini Platforma DA în acţiunea sa împotriva acestei idei de amnistie fiscală. Acesta a mai menţionat că fracţiunea pe care o conduce a fost categoric împotriva acestui proiect de lege.
„Noi considerăm că trebuie de protestat şi de susţinut această mişcare civică împotriva oricăror încercări a actualei guvernări de a se menţine la putere, de a-şi ascunde aşa numitul rezultat al furtului miliardului şi mai mult decât atât, să-l legalizeze acum”, a precizat Cibotaru, adăugând că Moldova are o sumedenie de alte probleme pe care această guvernare le admite, şi luate toate la un loc, constituie necesitatea de a protesta împotriva acestui Guvern hibrid, care nu are legitimitate, lucru care trebui spus clar şi răspicat.
Cât despre avizul negativ al CNA, liderul PLDM şi-a exprimat speranţa că ar putea exista un semnal corporativ care să spună că aşa mai departe nu se poate. „CNA este o instituţie care a beneficiat de sprijin şi investiţii din parte UE şi SUA şi există anumite limite în care acest corp de ofiţeri puşi pe descoperirea cazurilor de corupţie să acţioneze. În cazul de faţă, sper eu foarte mult că aceasta a fost o nedorinţă a sistemului de a se ajusta unor interese oligarhice”, a punctat Viorel Cibotaru.
Pe de altă parte, jurnalistul Vasile Năstase consideră că aceste avize negative ale CNA nu sunt decât nişte hârtii de care nimeni nu ţine cont. În opinia acestuia, Procuratura dacă ar fi independentă, în acest caz ar trebui să se autosesizeze şi să-i ia la întrebări pe cei care au votat legea în pofida avizului negativ al CNA, „pentru că există presupunerea că ei şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu”.
„Este o surpriză, dar nu este pentru prima dată când CNA a dat aviz negativ, a mai fost un caz, dar problema e că nimeni nu ţine cont de ele. Regimul criminal Plahotniuc, Filip şi Candu nu se uită la chestiile astea. Probabil că au vrut să arate europenilor că în Moldova mai sunt şi nişte instituţii reformate. Pe mine nu mă interesează acest aviz negativ, mă interesează ca acest CNA să-şi îndeplinească obligaţiile directe de serviciu şi să lupte împotriva marii criminalităţi. Această instituţie trebuie să se ocupe în mod nemijlocit de peştii răpitori: Plahotniuc, Sor, Gurin, Drăguţanu, Leancă, etc. cei care au participat nemijlocit la hoţie, aceştia sunt factorii care au contribuit în mod direct la comiterea acestui jaf al secolului”, a specificat Vasile Năstase.
Evenimentul s-a încheiat în faţa Centrului Naţional Anticorupţie, unde participanţii au venit să solicite autorităţilor acestei instituţii să-şi facă într-adevăr treaba şi nu doar să mimeze lupta cu corupţia. Înspirată de protestele din România, o doamnă ne-a mărturisit că acum ar trebui să se ridice toată ţara pentru că „ceea ce se întâmplă la noi în ţară, deja e grav de tot, preţurile cresc, guvernanţii vor să-şi legifereze furturile prin amnistia fiscală şi prin asta să demonstreze poporului că ei au bani legali, ceea ce nu e adevărat. Noi trebuie să protestăm, să se ridice toţi pentru că deja ţara noastră nu mai are bani. Dacă se întâmplă să legifereze amnistia fiscală, va fi jale de noi de toţi, cred că ne vom pierde ca ţară”.