Tăriceanu jubilează. CCR, decizie surpriză: DNA a perturbat buna activitate a Guvernului prin ancheta "OUG 13"

În momentul în care DNA a început să investigheze posibile fapte penale legate de adoptarea controversatei OUG 13, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat un conflict juridic între Guvern şi DNA şi a solicitat intervenţia CCR, care astăzi i-a dat dreptate liderului ALDE.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Sesizată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe marginea unui posibil conflict juridic între puterile statului în urma deschiderii dosarului OUG 13, Curtea Constitutionala i-a dat luni, în mod suprinzător, dreptate liderului ALDE. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, susţine că DNA a perturbat buna activitate a Executivului şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă şi legislativă.

Decizia s-a luat, potrivit şefului CCR, cu "o majoritate semnificativă".

"Practic, DNA s-a apucat să verifice în ce măsură au fost îndeplinite condiţiile de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă, în ce măsură s-a întrunit condiţia extraordinară, în ce măsură acea stare nu putea fi rezolvată altminteri, dacă s-a motivat sau nu urgenţa. A mai verificat dacă s-au primit toate avizele, de la Consiliul Legislativ, de la CSM, lucruri care exced autorităţii DNA. Aceste verificări se fac de către Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate.

Pe de altă parte, aceste lucruri s-au făcut în timpul desfăşurării procesului legislativ. Ordonanţa era trimisă Parlamentului, care putea să o aprobe, să o modifice, să o nu o aprobe şi lucrurile acestea se întâmplau în acest interval. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au perturbat şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă şi legislativă", a explicat Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

"Deci dacă dai OUG făra aviz cerut chiar de tine de la Consiliului Superior al Magistraturii, nu e conflict. Dar dacă iei aviz negativ de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi sunt indicii că îl distrugi, apoi îl înlocuieşti cu altul pozitiv şi se cercetează asta, e conflict. Pffff!...", a comentat, pe pagina sa de Facebook, judecătorul Cristi Danileţ.

Reamintim că, din fruntea Senatului României, Tăriceanu a decis să sesizeze CCR în vederea constatării existenţei unui presupus conflict juridic între Guvern, pe de o parte, şi Ministerul Public, prin DNA, componentă a autorităţii judecătoreşti, pe de altă parte, reiese dintr-un comuicat remis de forul superior al Parlamentului. Detalii aici.

Între timp, dosarul OUG 13 - în care procurorii DNA au găsit o serie de nereguli cu iz penal - a ajuns acum pe mâna Parchetului condus de Augustin Lazăr.

Reacţia lui Tăriceanu

"Decizia Curţii vine să aducă lucrurile în normalitate. Dacă mă întrebaţi dacă mă bucur, sigur că mă bucur, dar vă daţi seama, este totuşi nefiresc să ne bucurăm de normalitate. Normalitatea ar fi ceva absolut firesc. Mă bucur însă de altceva, realmente, că intervenţiile mele succesive pe aceste subiecte politice, serioase, profunde, fundamentale, care vizează raportul între puterile statului, intervenţii pe care le-am făcut în mod repetat în ultima vreme, se dovedesc că au fost corecte. Vreau să atrag atenţia tuturor celor care cu o tentaţie pe care nu vreau să mi-o explic, care are probabil anumite resorturi şi care nu mă interesează, dar cei care au făcut referiri la mine că nu doresc ca în România să funcţioneze justiţia, că doresc slăbirea justiţiei, că am un discurs antijustiţie, se dovedeşte astăzi cu totul şi cu totul fals.

M-am referit întotdeauna la chestiunile fundamentale care sunt reglementate de Constituţie, la modul în care trebuie să funcţioneze instituţiile statului într-un autentic stat de drept şi iată că aceste puncte de vedere astăzi sunt confirmate prin decizia Curţii Constituţionale. Ceea ce a făcut DNA poate fi calificat ca un abuz de putere şi vreau să spun fără niciun fel de echivoc că abuzul de putere înseamnă corupţie, corupţia puterii. Adică, paradoxul este că instituţia care este chemată să combată corupţia este ea însăşi o instituţie care suferă de corupţia puterii, puterii lipsite de orice fel de control democratic. Este regretabil şi sper, aşa cum am spus şi înainte, decizia Curţii să reglementeze această problemă şi pentru viitor.

Curtea a spus foarte clar că, pentru deciziile politice ale membrilor Guvernului, singurul care este în măsură să le sancţioneze este electoratul, şi nu instrumentele de politică penală pe care le aplică Parchetul, în speţă DNA. Aceste acţiuni pe care le-am văzut întreprinse în ultima vreme, dincolo de faptul că perturbă ordinea de drept constituţională, mai au încă un efect, perturbă pur şi simplu activitatea Guvernului, a ministerelor, a celor care funcţionează la nivelul Executivului.

În ultimele câteva săptămâni am avut întrevederi cu diferite instituţii internaţionale care ne-au semnalat blocajul care există la nivelul Executivului, un blocaj la nivelul deciziilor, decizii care sunt trenate, pentru că au remarcat şi ei, există frica multora dintre cei care sunt funcţionari publici de a lua decizii tocmai pentru a nu risca ca ulterior deciziile lor să fie anchetate, aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, de către organele de cercetare penală. Acestea sunt consecinţele modului în care excesele şi derapajele din Justiţie ne-au adus în momentul de faţă. Şi de aceea, salut decizia CCR care, cel puţin pe o anumită zonă, vine să repună lucrurile în normalitate", a fost reacţia lui Tăriceanu, citat de Agerpres.