PDL nu va avea reprezentanţi în ”Comisia Călăraşi”: "Parlamentul nu este un organ judiciar". UPDATE

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

UPDATE: Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că preşedinţia comisiei de anchetă în cazul Călăraşi aparţine PSD, adăugând că, cel mai probabil, aceasta va fi condusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea.

"S-a făcut o listă de propuneri, sunt 3 senatori, 3 deputaţi. Preşedinte probabil că va fi deputatul Eugen Nicolicea. Vor mai face parte din comisie Gabriela Firea, Şerban Nicolae, deputatul Adam, deputatul Solomon şi senatorul Mihai Fifor", a precizat Ponta.

Conducerile camerelor Parlamentului au discutat, miercuri, despre înfiinţarea Comisiei de anchetă Călăraşi şi au propus ca aceasta să fie formată din 15 membri, urmând ca luni Birourile permanente reunite să aprobe hotărârea de înfiinţare a acesteia, care trebuie supusă apoi votului plenului comun.

Informaţia a fost făcută publică de secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, afirmând că până luni liderii grupurilor parlamentare urmează să stabilească componenţa nominală a comisiei de anchetă.

Premierul Victor Ponta a propus să se înfiinţeze comisia de anchetă numită şi "Comisia Călăraşi”, care să ancheteze condiţiile în care s-a încheiat contractul de credit al Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu. Ponta a declarat, luni, că Parlamentul se va întruni pentru a vota proiectul de hotărâre de înfiiţare a Comisiei de anchetă Călăraşi după ce va adopta proiectul de buget pe anul 2014, el arătând că tot atunci se vor face şi nominalizările membrilor acestei comisii.

"Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici măcar membrii comisiei, deoarece azi draftul de hotărâre întocmit de parlamentarii PSD, UNPR şi PC îl vom prezenta şi colegilor de la PNL. Şi, când se ia decizia, imediat după Legea bugetului, atunci facem şi nominalizările", a afirmat Ponta.

Comisia Băsescu” va lucra în luna ianuarie

Ilie Sârbu, liderul Grupului PSD din Senat, precizează că abia în ianuarie 2014 vor începe serios lucrările în ”Comisia Călăraşi”, conform pesurse.ro

”E puţin mai complicată perioada, într-adevăr, dar am dorit să avem lucrurile clare. Comisia stabileşte, poate lucra în luna ianuarie, poate lucra înainte de Sărbători, mai are o săptămână, măcar să-şi facă strategia, să-şi pregătească chestionarul respectiv. O discuţie serioasă, pe fond, ne putem aştepta să aibă loc după 7 ianuarie”, afirmă Ilie Sârbu.

Ilie Sîrbu precizează că PSD va desemna 6 membri în Comisia Băsescu, precum şi preşedintele Comisiei.

Reacţia PDL

Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a declarat miercuri că înfiinţarea Comisiei de anchetă Călăraşi nu are nicio relevanţă şi nu are nicio logică această anchetă, arătând că democrat-liberalii nu îşi vor desemna reprezentanţi care să facă parte din comisie.

"Prin această comisie de anchetă, cei la USL nu doresc decât să deturneze opinia publică de la problemele mai importante. Bugetul este dezbătut într-o singură zi, de când e Parlamentul nu a existat aşa ceva, niciun amendament trecut, aşa că această comisie este o încercare de a aduce în atenţia cetăţenilor un subiect care nu are nicio relevanţă, după opinia noastră".

Toader a spus că parlamentarii PDL nu vor participa la această comisie, deoarece Parlamentul nu este un organ judiciar care să verifice eventualele nereguli, ci există instituţii abilitate în acest sens.

Creditul fiicei preşedintelui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menţionând că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.

Ioana Băsescu a achiziţionat în luna septembrie 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, judeţul Călăraşi, pe care l-a dat în arendă şi pe care cultivă orz şi grâu.

Contractul de credit al Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, pentru cumpărarea terenului agricol din judeţul Călăraşi, este în regulă, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat că a analizat creditul pe care l-a acordat Ioanei Băsescu de instituţia pe care o conduce şi că nu a constatat încălcarea normelor.