Ponta îl acuză pe Băsescu de spălare de bani în Cazul Călăraşi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta l-a acuzat duminică, într-un interviu televizat, pe preşedintele Traian Băsescu de comiterea unei infracţiuni personale deosebit de grave. Subliniind că este doar părerea lui personală, Ponta a explicat cum preşedintele ar fi deţinut de mai multă vreme terenul din judeţul Călăraşi, dar spre finalul mandatului a decis să-l "albească" trecându-l astfel pe numele unor membri ai familiei, respectiv Ioana Băsescu.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, obţinând un împrumut de aproximativ 1 milion de euro de la CEC Bank.

Întrebat cum vede faptul că şeful statului a anunţat că a achiziţionat sute hectare de teren agricol şi dacă acesta nu s-a gândit că îl poate costa politic.

„Eu cred că avea acest teren de mult şi acum a vrut să îl albească, ca să vă spun direct. Spre finalul mandatului s-a gândit să treacă cumva pe numele familiei nişte proprietăţi pe care probabil că lucra mai de mult la ele. Eu asta cred. Dar cred de asemenea ca preşedintele ţării, prin funcţia pe care o ocupă, dacă nu are absolut nimic de ascuns, cred că ar trebui să salute formarea comisiei. Totuşi, această vehemenţă a oamenilor din jurul său împotriva comisiei sigur că nu face decât să accentueze suspiciunea că este ceva de ascuns acolo”, a declarat Victor Ponta, potrivit Realitatea.

Întrebat dacă Traian Băsescu a cumpărat terenul prin intermediari, premierul a precizat că „este o ipoteză, care nu poate fi verificată decât de către comisia parlamentară de anchetă”.

Premierul a vrut să fie clar faptul că aceasta este doar o părere a lui personală: „Am văzut că şi consilierul guvernatorului BNR are păreri personale, am şi eu dreptul la păreri personale”.

Ponta făcea referire la declaraţiile lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit căruia, la o prima lectură, contractul dintre fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, şi CEC Bank nu conţine nicio ilegalitate.

Amintim că la comanda politică a premierului Victor Ponta, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula a propus recent desfăşurarea unei anchete la CEC Bank pentru a investiga condiţiile în care a obţinut acest credit fiica preşedintelui. Dar această comisie nu l-a mulţumit pe premier, care a declarat că este nevoie de o nouă comisie de anchetă în "Cazul Călăraşi", explicând în acelaşi timp că acea comisie de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

Această nouă comisie "va ancheta activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a declarat Victor Ponta.

„Este un joc politic pe care îl face USL. Ce vă pot spune cert e că niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. E o afacere de familie, cinstită, cu bani luaţi de la bancă. Niciun ban de la Ponta, Chiţoiu sau Antonescu. Creditul e la dobânda pieţei din ziua în care s-a făcut contractul. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoriei. CEC-ul e singura bancă care finanţează agricultura românească”, declara recent Traian Băsescu.

În opinia lui Băsescu este vorba despre un „atac nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne