Comisia Călăraşi la câteva zile de la înfiinţare. Cum răspunde Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, sâmbătă, că „nu-i rău deloc” că luni îşi începe activitatea comisia parlamentară care va investiga Cazul Călăraşi, pentru că este o ocazie ca politicienii să înveţe „să fie cinstiţi, nu să fure terenuri agricole de la ADS”.
Traian Băsescu (Timeline Photos)
Andrei Pricopie
08.12.2013

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, sâmbătă, că „nu-i rău deloc” că luni îşi începe activitatea comisia parlamentară care va investiga Cazul Călăraşi, pentru că este o ocazie ca politicienii să înveţe „să fie cinstiţi, nu să fure terenuri agricole de la ADS”.

"Nu-i rău deloc. Poate învaţă şi politicienii să fie cinstiţi, să ia credite, nu să fure terenuri agricole de la ADS (Agenţia Domeniile Statului). Cel mai bine e să nu furi statul, să cumperi de la privaţi, cu credit", a declarat şeful statului, potrivit Realitatea.

Premierul Victor Ponta a fost cel care a comandat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea tranzacţiei terenului achiziţionat de Ioana Băsescu în judeţul Călăraşi. Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, obţinând un împrumut de aproximativ 1 milion de euro de la CEC Bank.

Ponta a anunţat, miercuri, că cel mai probabil deputatul Eugen Nicolicea va fi preşedintele Comisiei de anchetă în cazul Călăraşi, adăugând că mai sunt propuşi ca membri ai comisiei senatorii Gabriela Firea, Şerban Nicolae, Mihai Fifor şi deputaţii Ioan Adam şi Adrian Solomon.

"Nu mai vreau să vorbesc eu despre comisie, se formează comisia luni, o să vorbească membrii comisiei şi reprezentanţii Parlamentului, nu e treaba Guvernului. Eu vă asigur că tot ceea ce are şi Corpul de control al primului ministru şi orice instituţie din subordinea Guvernului se va pune la dispoziţia comisiei pentru aflarea întregului adevăr. Nu mai vorbesc eu în numele comisiei, e treaba Parlamentului", a subliniat premierul.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat că un alt posibil candidat la şefia comisiei de anchetă este şi Gabriela Firea, o decizie în acest sens urmând a fi luată luni. Membrii din comisie ocupă locurile conform altgoritmului politic, care determină şase locuri pentru PSD, patru pentru PNL, doi din partea PDL şi câte un reprezentant din partea UDMR, PC şi PPDD. Neacşu a precizat că înfiinţarea comisiei ar urma sa fie decisă marţi în plenul Parlamentului.

Comisia de anchetă Călăraşi va fi formată din 15 membri, iar Birourile permanente reunite urmează să aprobe luni hotărârea de înfiinţare a acesteia, care apoi va fi supusă votului plenului comun al Parlamentului.

Poziţia partidelor politice

Poziţia PSD o ştim deja, având în vedere că ei sunt cei care au propus înfiinţarea comisiei de anchetă, iar insistenţele premierului Ponta pe acest subiect sunt bine-cunoscute.

Subliniind că este doar părerea lui personală, Ponta a explicat cum preşedintele ar fi deţinut de mai multă vreme terenul din judeţul Călăraşi, dar spre finalul mandatului a decis să-l "albească" trecându-l astfel pe numele unor membri ai familiei, respectiv Ioana Băsescu. Mai pe româneşte, este vorba despre spălare de bani.

După câteva discuţii încurcate care au avut ca miză probabil strângerea de capital politic, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara la 25 noiembrie, că liberalii sunt "favorabili" înfiinţării comisiei, fiind discutate şi numele parlamentarilor care ar urma sa facă parte din aceasta, respectiv Ioan Cupşa, Traian Dobrinescu, Dorin-Mircea Dobra.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut miercuri că înfiinţarea unei astfel de comisii nu are nicio relevanţă şi nicio logică, motiv pentru care democrat-liberalii nu îşi vor desemna reprezentanţi. PDL a ales să nu fie implicat în această poveste.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, a precizat miercuri că UDMR nu susţine înfiinţarea acestei comisii, dar îşi va desemna un reprezentant dacă aceasta se va constitui.

Poziţia preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, este vorba despre „un joc politic pe care îl face USL”.

„Ce vă pot spune cert e că niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. E o afacere de familie, cinstită, cu bani luaţi de la bancă”, a explicat şeful statului.

„Dl premier Ponta şi cu tata socru, cu toată trupa, gândesc că pot utiliza comisiile de la Senat şi ale camerelor reunite, ca să ancheteze cum a luat fata mea creditul şi pământul, cred că mă pot impresiona. Aş vrea să le readuc în memorie că rezist şantajului de cea mai joasă speţă”, a acuzat Traian Băsescu, adăugând că este vorba despre presiuni legate de adoptarea bugetului.

În opinia preşedintelui, "acest şef de guvern a ajuns să utilizeze parlamentul ca pe o măciucă politică într-o bătălie pe care nu are cum să o câştige".

Preşedintele a explicat că ştie cum va decurge ancheta comisiei parlamentare: „se vor duce prin sat, pe acolo, ca la orice restituiri sunt oameni nemulţumiţi, vor fi filmaţi şi se va derula toată drama despre care eu nu ştiu, şi cum vor trimite ei la parchet”.

„Cunosc diagnosticul, le doresc succes, mai bine ar face o plângere la parchet acum. De astfel de comisii se tem hoţii, eu le privesc cu condescendenţă, cu înţelegere pentru Ponta, acompaniat de Voiculescu şi Ghiţă, pentru ca ei atât pot, asta ştiu să facă, înscenări”, a declarat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor