Zgonea, la un pas de debarcare. "Tăriceanu e arogant cu mine, dar pe treptele de la Kiseleff e foarte obedient"
alte articole
UPDATE. Birourile permanente reunite au decis să trimită conducerii Camerei Deputaţilor punctul de vedere al Comisiei de statut potrivit căruia Valeriu Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte automat, după ce a rămas fără sprijinul politic al grupului parlamentar care l-a propus, informează Agerpres.
Potrivit unor surse parlamentare, procedural, fie în baza acestui punct de vedere al comisiei de statut, fie în baza regulamentului există posibilitatea suspendării sau revocării lui Zgonea.
În cazul suspendării, se ia act în plenul Camerei şi se constată, sub semnătura liderului de grup, că acesta nu mai este membru al grupului. Apoi, Camera Deputaţilor va da, prin vot, o hotărâre de vacantare a postului şi, printr-un alt vot, numeşte o altă persoană în loc.
În cazul revocării, liderul grupului căruia îi revine funcţia de preşedinte solicită, în plen, revocarea preşedintelui şi este nevoie de un vot în plen, revocarea nefiind automată. Apoi, printr-un alt vot la plenului, se numeşte o altă persoană în loc, au precizat sursele citate.
* * *
UPDATE. Şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului va avea loc la 16:30, a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, Biroul de presă al Senatului.
* * *
UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, propune o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru miercuri, la ora 15:30.
"Urmare a discuţiilor purtate în cursul zilei de ieri referitoare la stabilirea unei date şi ore comun acceptabile pentru organizarea şedinţei Birourilor permanente comune, am înţeles că această decizie nu o veţi putea lua fără consultarea Comitetului Liderilor Grupurilor.
Prin urmare vă rog să aveţi amabilitatea ca la proxima reuniune pe care o veţi avea cu Comitetul Liderilor Grupurilor să le solicitaţi acordul pentru organizarea şedinţei Birourilor permanente reunite miercuri, 8 iunie, ora 15,30", reiese dintr-o adresă oficială trimisă de Tăriceanu şefului Camerei Deputaţilor.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere ar urma să ia act de proiectul de hotărâre care vizează revocarea lui Zgonea. După ce docuemntul va fi citit în plen, Zgonea îşi va piarde automat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
* * *
UPDATE. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de hotărâre prin care este modificat Regulamentul astfel încât să poată fi revocat Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al acestui for.
* * *
UPDATE. Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor care permite revocarea lui Valeriu Zgonea, a intrat pe ordinea de zi.
Potrivit Mediafax, înaintea şedinţei de plen care a aprobat ordinea de zi, şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, atrăgea atenţia că proiectul de modificare a regulamentului nu întruneşte condiţiile legale.
"Mergem direct în plen, la ora 10, cu Ordinea de zi care are la punctul 3 un punct care încalcă regulamentul şi legile din România. Majorităţile calcă democraţia cu tăvălugul. Este pentru prima dată în istoria Parlamentului când avem pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor un proiect de hotărâre care nu are iniţiator.
Şi avem un raport la ordinea de zi pe care dacă-l căutaţi pe site nu există. Şi mai mult, veţi vedea amendamente la un proiect care nu există pe site-ul Camerei Deputaţilor", a declarat Valeriu Zgonea.
Proiectul de modificare care a intrat pe ordinea de zi prevede că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încetează în momentul când acesta îşi pierde sprijinul politic sau dacă deputaţii votează revocarea acestuia din funcţie "la propunerea liderului grupului parlamentar care l-a propus".
* * *
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a opus miercuri convocării şedinţei Birourilor Permanente ale celor două Camere în care urma sa se discute revocarea sa din funcţie şi l-a acuzat pe şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că are un comportament arogant, de top vătaf, şi nu respectă Regulamentul.
"Am constatat în ultima perioadă, din partea domnului Tăriceanu, o abordare aşa arogantă, de tip vătaf, în care preşedintele Senatului dă dispoziţii şi ordonă preşedintelui Camerei, stabileşte ordinea de zi a Birourilor permanente reunite, stabileşte când şi cum ne întâlnim. I-am explicat domniei sale şi în scris şi telefonic că acest lucru este complet neregulamentar, dar ne-am obişnuit cu chestiunea asta complet neregulamentară pe care o fac colegii noştri.
Domnul Tăriceanu am observat că are şi opinii politice cu privire la activitatea Camerei Deputaţilor, eu nu pot să comentez acest lucru, pot să vă spun că domnia sa, unilateral, a stabilit un nou mod de comunicare între preşedinţii celor două Camere pe care eu nu-l tolerez, dar îl respect", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.
Fostul lider PSD a explicat că nu este nicio urgenţă care să justifice convocarea conducerii Parlamentului, în contextul în care nu este vorba despre discutarea vreunei moţiuni de cenzură sau alte subiecte importante de genul acesta. Mai degrabă, marea miză ar fi modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor privind dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013.
"Aia este graba, nu credeţi că graba era legată de funcţia mea. Nu există nicio urgenţă, nu avem o moţiune de cenzură, nu avem o solicitare stabilită prin Constituţie şi prin Regulamente în ceea ce înseamnă urgenţe.
Probabil că aşa este în ALDE. Eu nu sunt preşedinte de partid, eu nu negociez, l-am văzut pe domnia sa că aici este arogant cu mine, dar pe treptele de la Kiseleff este foarte obedient. Acolo se împart funcţii importante pentru ALDE. (...) Pe mine mă şochează că un fost prim-ministru, un preşedinte de Cameră are acest tip de comportament cu un alt membru al unei Camerei, care îi este egal", a precizat Valeriu Zgonea.
Pentru mai multe detalii pe acest subiect intraţi aici.