Analiza lui Papahagi. PSD - moştenitorul comunismului - a redevenit mare. Nu mai are nevoie de USL

PSD îşi va păstra locul atâta vreme cât va exista un electorat sărac, asistat, prost educat, rural, ghetoizat, este de părere Adrian Papahagi.
Andrei Pricopie
06.06.2016

alte articole

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.06.2016

Profesorul Adrian Papahagi - proaspăt retras din politica de partid, după ce a încercat reformarea vechiului PDL şi a pus ulterior umărul la înfiinţarea a două noi partite, PMP şi M10 - face o analiză succintă a scenei politice după alegerile locale de duminică. Vă prezentăm mai jos concluziile la care a ajuns fostul lider politic.

PSD: rămâne moştenitorul comunismului şi îşi va păstra locul atâta vreme cât va exista un electorat sărac, asistat, prost educat, rural, ghetoizat. Adică mult şi bine. Au dreptate cei care consideră că PSD e conservator (nu în înţelesul doctrinar care ne place nouă, ci în sensul conservării status quo-ului securist - comunist - naţionalist). Va lua în jur de 40% la toamnă.

USB>USR: e pe val; va deveni fermentul noii stângi progresiste. "Liberals" în sensul american. Electorat urban, tânăr şi matur (25-50). Libertate individuală moderată de etatism-intervenţionism, protecţionism şi reglementare, ecologism, progresism, antiglobalism, anticreştinism, inginerii sociale (barnevernetisme, căsătorii gay). Va fi votat şi la toamnă (10-20%), va intra în parlament, va deveni al doilea sau al treilea partid.

(NB: Când spui că nu eşti "nici de dreapta, nici de stânga" eşti de stânga. Dreapta e mereu principială, doar stânga umblă cu şmecherii).

PNL: nu mai are electorat în zona care dă tonul (avangarda bucureşteană). A rămas cu electoratul rezidual care mai poate fi mobilizat de baronii locali. Se va învârti în jurul a 15-20% şi la toamnă. Nu mai e credibil pe segmentul urban, anticorupţie etc., care va fi ocupat de USB>USR, iar pe celălalt există deja "the real thing", PSD. Nu-i văd bine, dar e prematur să le cântăm prohodul. Singura lor şansă este să se aşeze clar în valorile dreptei şi să nu facă rabat: persoana înaintea socialului, libertate până în pânzele albe, privatizări, dereglementare, stat minimal etc. Dar nu văd cu cine pot face asta.

(NB: Boc a câştigat ca om de stânga, cum a fost mereu. A finanţat masiv hipsterimea - Fabrica de Pensule, TIFF, Untold etc. -, asigurându-se că segmentul activ nu îl contestă, şi a asistat din greu pensionarii - transport gratuit, pachete cu alimente, filme de Sergiu Nicolaescu gratis la cinema-urile renovate de primărie, cluburile pensionarilor etc. A menajat electoratul naţionalist - nu a scos catargele cu tricolor plantate de Funar, nu a pus plăcuţe bilingve la intrarea în oraş etc. E drept că a şi făcut treabă la Cluj, deşi urbanismul e varză, n-are nici un început de idee ce să facă cu traficul, centrul e în mare nerenovat şi abandonat de magazine, cablurile se îngroapă la 10 ani după Braşov, Alba, Sibiu etc. Să remarcăm, în plus, că PNL a pierdut în jud. Cluj oraşe precum Turda şi Gherla: e în regres în faţa PSD într-un fief tradiţional).

PMP: Nu va decola de la 5-6 %. Dacă nu intră în parlament la toamnă, dispare. Băsescu nu poate construi viitorul. El are răfuielile lui cu trecutul. Ieri seară o lăuda pe Udrea, se bucura de înfrângerea lui Blaga şi a PNL şi ataca DNA pe televiziunea lui Ghiţă, aplaudat de toţi cei care-l porcăiau în 2012, pe când noi apăram statul de drept.

ALDE, UNPR: sateliţi PSD, vor fi absorbiţi de acesta după ce vor mai lucra o vreme pentru el. PSD a redevenit mare, nu mai are nevoie de USL.

Restul nu contează. Nu va prinde nici experimentul naţionalist (Capsali, Diaconu, Marian Munteanu), fiindcă PSD oferă deja tot ce doreşte acel segment.

"Încercarea de a construi o dreaptă a valorilor, la care m-am înhămat o vreme, a eşuat în această etapă. Proiectul rămâne deschis, sper să se găsească oameni mai buni decât noi ca să-l ducă înainte; altminteri vom avea de ales între stângism progresist şi naţional-socialism mafiot", a concluzionat Adrian Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor