Zgonea la discuţii cu societatea civilă. Pe tapet, Legea partidelor politice şi a finanţării acestora
alte articole
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o discuţie cu reprezentanţi ai Campaniei "Politică fără Bariere", anunţată iniţial ca discuţie pe tema legilor electorale. Dezbaterile între liderul PSD şi reprezentanţii societăţii civile au avut loc cu uşile închise, accesul presei nefiind permis, iar acestea au vizat, practic, Legea partidelor politice.
La finele discuţiei cu reprezentanţii ONG-urilor, Zgonea, care deţine şi calitatea de preşedinte al Comisiei pentru legislaţia electorală, a informat că acestea doresc extinderea mandatului Comisiei, pentru ca Parlamentul României să ia în discuţie şi Legea partidelor politice şi Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale, înainte de adoptarea unor amendamente la legile electorale propriu-zise.
ONG-urile au transmis, în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times, că, în viziunea lor, "nevoia de înnoire a culturii politice şi a clasei politice trebuie să primească un răspuns legislativ la întrebările: 1. Ce alegem? (referitor la exercitarea dreptului de a fi ales al candidaţilor afiliaţi în partide sau a celor independenţi) şi 2. Cum alegem? (referitor la modalitatea de exercitare a dreptului de a alege, de către cetăţeni). Apoi, este rolul societăţii româneşti, în ansamblu, să răspundă la întrebarea 3. Pe cine alegem? (referitor la valorile şi ideile şi comportamentele pe care le reprezintă candidaţii)."
Ca urmare a întâlnirii de astăzi cu Politică fără Bariere, Valeriu Zgonea urmează să le propună membrilor Comisiei includerea Legii partidelor politice şi a celei privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale în mandatul Comisiei comune.
Aceste legi vor fi discutate prioritar, împreună cu Legea pentru alegerea autorităţilor publice locale, până la finalul lunii mai 2015, pentru a putea intra în vigoare cu un an înaintea alegerilor locale din 2016, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte legea alegerilor parlamentare, condiţionalitatea adoptării acesteia pentru a putea fi aplicată la următoarele alegeri este până în luna octombrie.
Potrivit lui Valeriu Zgonea, în urma discuţiei de astăzi s-a convenit ca organizaţiile neguvernamentale să facă o prezentare a punctelor de vedere şi a modificărilor propuse pentru legile electorale până pe 28 ianuarie. De asemenea, Zgonea a mai precizat că este posibil ca la începutul lunii februarie, dacă partidele politice vor susţine acest lucru, să fie modificată hotărârea de înfiinţare a Comisiei de cod electoral astfel încât să fie mandatată să discute şi pe marginea legii partidelor politice şi a finanţării acestora.
"Organizaţiile din Campania Politică fără Bariere au fost invitate să vină în sprijinul Comisiei cu toate resursele disponibile pentru informare, documentare şi participare publică, facilitând, acolo unde este posibil, dialogul cu mediul academic şi orice alte persoane interesate de domeniul de activitate al Comisiei. De asemenea, până la sfârşitul lunii ianuarie, Politică fără Bariere le va prezenta membrilor Comisiei documentul tehnic, împreună cu principiile pe care acesta se bazează şi conexiunile dintre amendamentele propuse", reiese din comunicatul citat.
Potrivit reprezentanţilor grupului de ONG-uri, schimbarea legii partidelor este absolut necesară dacă dorim să asistăm la o adevărată reformă a clasei politice, având în vedere că în prezent, condiţiile pentru înfiinţarea unui nou partid sunt cele mai restrictive din Europa.
Campania "Politică fără bariere" şi-a propus ca obiective majore eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiţionarea înscrierii listelor de partid în toate competiţiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susţinere. Atingerea acestui obiectiv presupune modificări ale legii partidelor politice, ale legii privind finanţarea partidelor politice şi ale legilor electorale.
ONG-urile au solicitat extinderea mandatului Comisiei pentru a include şi legea partidelor, respectiv adoptarea noii legislaţii până în mai 2015, încă din toamna anului trecut. În timpul campaniei electorale, reprezentanţii coaliţiei au avut discuţii cu principalii candidaţi la prezidenţiale şi cu marile partide. Potrivit acestora, atât Iohannis cât şi Ponta au afirmat că sunt de acord cu modificararea legii partidelor.
La începutul lunii ianuarie, în urma discuţiilor cu Politică fără Bariere, PNL şi-a asumat modificările legii partidelor, a finanţării campaniilor şi a legilor electorale (inclusiv pentru alegerile locale), conform declaraţiilor celor doi co-preşedinţi, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.
Întâlnirea de astăzi cu Valeriu Zgonea (atât în calitate de reprezentant al PSD cât şi de şef al Comsiei pentru legislaţia electorală) este un nou pas în realizarea acestui demers.
"Campania "Politică fără Bariere" continuă dialogul cu toţi actorii politici interesaţi de deschiderea participării politice, urmând să organizeze întrevederi similare cu reprezentanţii grupurilor parlamentare ale UNPR, PC, PLR şi minorităţilor naţionale. Amintim că Politică fără Bariere a avut deja astfel de întrevederi cu reprezentanţii grupurilor parlamentare PNL şi UDMR", se mai precizează în documentul citat.
Din grupul "Politică fără Bariere" fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – cere, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.