Datori vânduţi pe trei decenii. De la Guvernul Ponta "fără număr" pentru concesiunea autostrăzii Comarnic Braşov
alte articole
Promisă de mai bine de un deceniu, autostrada Comarnic-Braşov ar putea deveni realitate cât de curând. Potrivit premierului Ponta, dacă până pe 15 februarie se semnează contractul cu consorţiul câştigător, construcţia va începe în maximum 60 de zile de la data semnării, respectiv până la 15 aprilie.
Ce presupune însă semnarea respectivului contract care, potrivit premierului, ar trebui asumat "de toată lumea"? Conform unui document publicat miercuri de Ministerul Transporturilor, statul român va plăti 8,45 de miliarde de euro în următorii 26 de ani firmei Vinci-Aktor-Strabag, concesionarul celor 53 de kilometri de autostradă ce ar urma să fie construită între Comarnic şi Braşov, relatează Hotnews.
Concesiunea autostrăzii, a cărei construcţie va costa 1,8 miliarde de euro, a fost atribuită în decembrie 2013 către asocierea Vinci-Strabag-Aktor, iar în ianuarie 2014 Guvernul Ponta a semnat cu asocierea un memorandum. Pentru ca excavatoarele să înceapă să huruie din aprilie, contractul de concesiune va trebui semnat cel mai târziu la 15 februarie a.c. potrivit premierului.
Conform documentului făcut public miercuri de minister, construcţia ar urma să dureze 4 ani, după care, vreme de 26 de ani concesionarul se va ocupa de operarea şi întreţinerea autostrăzii, contra sumei "modice" de 325,2 milioane de euro anual. Finalmente, după cei 26 de ani, concesiunea va costa statul (respectiv contribuabilul care plăteşte la buget), în jur de 160 de milioane de euro/km. Aceste plaţi ar urma să înceapă după cei 4 ani de construcţie, timp de 26 de ani cât va dura concesiunea. Trăgând linie, după costul total al autostrăzii se va ridica, după 30 de ani, la 10,25 miliarde de euro.
Din documentul făcut public de minister mai reiese că, în mod normal, autostrada (construcţie, proiectare, operare şi întreţinere) ar costa 2,73 miliarde de euro pe cei 30 de ani, dacă statul ar dispune de întreaga sumă astăzi. Cum însă Guvernul nu are aceşti bani (condiţii în care a renunţat totuşi să mărească redevenţele petroliere), şi finanţarea va fi asigurată de un consorţiu de firme, cei 53 de kilometri de autostradă ne vor costa de peste 4 ori mai mult.
Din plata anuală de disponibilitate (325,2 milioane euro) se vor scădea încasările din taxa de autostradă (7 lei/autoturism) şi 60% din încasările concesionarului din utilizarea infrastructurii secundare (panouri publicitare, închiriere de spaţii de servicii, benzinării etc). , care, potrivit sursei citate, nu au cum să depăşească 10 milioane de euro anual la nivelul anului 2020.