Zeci de mii de persoane au protestat împotriva premierului Viktor Orban

O nouă ”Zi a indignării” s-a consumat luni pe străzile din Budapesta, unde zeci de mii de persoane şi-au manifestat nemulţumirile faţă de politicile premierului Viktor Orban, relatează Mediafax.
Maghiarii protestând la Budapesta împotriva planului guvernului Orban de a introduce o taxă pe internet. 26 octombrie 2014 (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
P. P.
18.11.2014

O nouă ”Zi a indignării” s-a consumat luni pe străzile din Budapesta, unde zeci de mii de persoane şi-au manifestat nemulţumirile faţă de politicile premierului Viktor Orban, relatează Mediafax.

Printre iniţiativele sancţionate în stradă de către protestatarii maghiari se află proiectul de lege privind taxarea transferului de date pe Internet dar şi politica pro-Moscova a lui Orban.

Primul val de proteste de pe străzile din Budapesta s-a declanşat la sfârşitul lunii noiembrie şi a atras în primele instanţe un număr de peste 100.000 de persoane.

O presiune suplimentară la adresa premierului maghiar a venit şi din partea Statelor Unite, care a aplicat o serie de sancţiuni diplomatice unor oficiali de la Budapesta, cât şi din partea Uniunii Europene, care a denunţat proiectul de lege privind traficul de pe internet.

În urma presiunilor, Orban a retras proiectul de lege l-a sfârşitul lunii octombrie, însă manifestaţiile stradale au continuat.

Potrivit AFP, la protestul de luni au participat aproximativ 25.000 de persoane, care au scandat ”Orban, afară!”. De asemenea, aceştia au mai denunţat încercarea lui Orban de a aduce Ungaria, un stat membru al UE, alături de Rusia.

”Nu vrem ca Orban să ne împingă în braţele lui Putin şi ale Rusiei. Suntem un stat din cadrul Uniunii Europene şi vrem să rămânem acolo”, a declarat unul dintre protestări, Balint Farkas.

Forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanţii, totuşi câteva mii de persoane au reuşit să continue protestele.

Câteva persoane au încercat să intre în clădirea Parlamentului, declanşând o confruntare cu poliţia anti-revoltă mobilizată în faţa sediului.

”Ziua indignării” s-a făcut resimţită şi în restul Ungariei. Peste 20 de manifestaţii au fost organizate, luni, pe teritoriul întregii ţări.

Retragerea proiectului de legislaţie privind taxarea Internetului reprezintă unul din primii paşi în spate arătaţi de premierul maghiar de la venirea sa la putere în 2010.

Analiştii politici au mai subliniat de asemenea şi derapajele politice a lui Orban din ultima perioadă, precum amendarea legislaţiei astfel încât să permită derularea proiectului South Stream în Ungaria, sau derularea experimentului politic denumit în mod bizar ”democraţia neliberală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor