Peste trei ani, toate actele de stare civilă din Moldova vor fi în format electronic

Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer.
Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer. (Jose Luis ROCA/Stringer/AFP/Getty Images)

Peste trei ani, toate actele de stare civilă din Republica Moldova vor fi în format electronic şi nu doar pe hârtie, cum sunt în prezent. La Chişinău a fost lansată astăzi cea de-a doua etapă de digitizare a fondului de arhivă din perioada anilor 1945 până în prezent. În acest scop, Banca Mondială a alocat un grant de circa 750 de mii dolari SUA, informează Moldpres.

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei a menţionat astăzi la o conferinţă de presă că, astfel, angajaţii oficiilor de stare civilă vor lucra mai operativ. "Se vor îmbunătăţi serviciile publice pe care le oferă statul, nu vor fi cozi la Serviciul de Stare Civilă. Totodată, se va micşora riscul de corupţie", a subliniat Efrim.

Lucia Ciobanu, directorul Serviciului de Stare Civilă Chişinău, a specificat că după finalizarea primei etape a proiectului au fost create în format electronic 4 mln 800 de mii de acte din arhivă din perioada anilor 1911-1944. În cea de a doua etapă, vor fi digitizate aproximativ 9 mln de acte de stare civilă. La prima etapă, proiectul a fost implementat de către o companie estoniană. Etapa a doua va fi realizată de către o asociaţie de companii din România.

Totodată, de astăzi, a fost extinsă lista serviciilor electronice oferite cetăţenilor. Astfel, cetăţenii moldoveni care au semnătură digitală vor putea solicita pe site-ul www.servicii.gov.md încă 12 acte. Printre acestea se numără - certificate de naştere, căsătorie, divorţ, deces, extrase de pe aceste acte, certificate de adopţie, de schimbare a numelui şi a prenumelui.