UDMR iese de la guvernare? Alegătorii maghiari deja au arătat că îl preferă pe Iohannis

Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

UDMR nu a decis încă dacă mai continuă drumul alături de PSD-PC-UNPR la guvernare în contextul în care alegătorii maghiari au votat în proporţii covârşitoare cu prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, relatează b1.ro.

Deşi opţiunea maghiarilor a fost cât se poate de clară, preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, a precizat că nu are mari aşteptări de la Iohannis în ceea ce priveşte problemele minorităţilor şi se aşteaptă la o perioadă lunga de pauză în implementarea drepturilor acestora.

"Alegerea lui Iohannis ne transmite mesajul că România este un stat model, în care problema minorităţilor naţionale este rezolvată, deoarece alegătorii au votat pentru un preşedinte din rândul minorităţii germane. Acest lucru desigur nu este adevărat dar din această cauză dezideratele maghiarilor sunt discreditate", a precizat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, UDMR nu s-a decis încă dacă va rămâne sau nu la guvernare, Borboly Csaba, unul din liderii proeminenţi ai Uniunii, anunţând că acest lucru va trebui să fie hotărât în cadrul Uniunii.

Borboly este de părere că răspunsul la întrebarea "pe ce cale vom continua" nu trebuie căutat cu PSD, ci schimbarea trebuie realizată pe baza votului exprimat de alegătorii maghiari.

În judeţele unde locuiesc preponderent maghiari, Iohannis a înregistrat un scor uluitor de mare: în Harghita - 79,78%, Covasna - 77,95% şi în Mureş - 68,63%.

Anterior, UDMR a decis să nu le facă nicio recomandare alegătorilor săi pentru turul al doilea al prezidenţialelor, lăsându-i pe aceştia să voteze "conform propriilor convingeri".

Kelemen Hunor explica atunci că UDMR nu îl poate sprijini nici pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, care nu a ajutat în niciun fel comunitatea maghiară, iar în ceea ce îl priveşte pe prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, acesta s-a dovedit a fi în ultimii ani un partener de încredere, dar s-a aliat recent cu PRM-ul reprezentat de Corneliu Vadim Tudor, un cunoscut inamic politic al maghiarilor.