Zeci de mii de mexicani furioşi protestează pentru cei 43 de studenţi dispăruţi

Un marş de protest în mare parte paşnic, la care au participat zeci de mii de mexicani care cereau eliberarea şi întoarcerea a 43 de studenţi dispăruţi, a devenit violent după ce un mic grup de manifestanţi mascaţi s-au luptat cu poliţiştii în principala piaţă din Mexico City.
Poliţiştii se apără cu scuturile în timp ce sunt atacaţi de manifestanţi mascaţi la finalul unui marş de protest în Mexico City împotriva răpirii şi chiar uciderii a 43 de studenţi mexicani, 20 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.11.2014

Un marş de protest în mare parte paşnic, la care au participat zeci de mii de mexicani care cereau eliberarea a 43 de studenţi dispăruţi, a devenit violent joi seară, după ce un mic grup de manifestanţi mascaţi s-au luptat cu poliţiştii în principala piaţă din Mexico City.

Deşi 20 noiembrie este în mod normal rezervat celebrării Revoluţiei Mexicane din 1910-1917, în acest an mexicanii s-au concentrat pe alte probleme.

Mulţi dintre manifestanţi au fluturat steaguri de doliu, în care culorile roşu şi verde ale drapelului mexican au fost înlocuite de dungi negre.

“Întreaga ţară este revoltată”, a declarat Nora Jaime. “Nu este vorba doar despre ei”, a adăugat ea, referindu-se la cei 43 de studenţi care nu au mai fost văzuţi după ce au fost atacaţi de poliţişti la sud de Mexico City în 26 septembrie. “Există mii de oameni dispăruţi, mii de morminte clandestine, mii de mame care nu ştiu unde se află copiii lor.”

Marşul în Mexico City de joi seara a fost în mare parte paşnic, spre deosebire de recentele proteste care s-au sfârşit cu incendierea clădirilor guvernamentale din statul Guerrero, locul unde au dispărut studenţii. Ori de câte ori încercau manifestanţii mascaţi să se alăture marşului de joi, protestatarii paşnici strigau către ei cu slogane precum “Fără violenţă!” sau “Jos cu măştile!”

Manifestanţii au ajuns în principala piaţă a oraşului, unde familiile studenţilor dispăruţi au stat pe o platformă în faţa Palatului Naţional, având în mână poze cu chipurile fiilor, fiicelor sau rudelor lor. Printre sloganele care cereau demisia preşedintelui Enrique Pena Nieto, membrii familiilor studenţilor au repetat că ei nu cred explicaţia guvernului că tinerii au fost ucişi de o bandă de traficanţi de droguri.

După ce majoritatea manifestanţilor a părăsit piaţa, un mic grup de tineri mascaţi a început să atace poliţia cu pietre şi bâte de lemn. Poliţiştii au folosit stingătoare de incendii pentru a opri focurile şi pentru a-i forţa să plece din piaţă.

Apoi, poliţia s-a răspândit prin piaţă pentru a alunga manifestanţii violenţi. Cel puţin doi fotoreporteri, incluzând unul de la Associated Press, au fost răniţi de poliţişti, care au confiscat două camere de filmat şi câteva obiective ale angajatului AP.

În cursul zilei de joi, aproximativ 200 de tineri manifestanţi, unii cu chipurile acoperite de măşti sau bandane, s-au încleştat cu poliţiştii în timp ce au încercat să blocheze principala autostradă către aeroportul internaţional. Manifestanţii au aruncat cu pietre, artificii şi bombe cu benzină înspre forţele de poliţie. Unii pasageri au trebuit să meargă pe jos către terminale, dar zborurile nu au fost întrerupte şi autostrăzile au fost ulterior redeschise.

Mulţi mexicani nemulţumiţi de dispariţia studenţilor s-au prezentat la marşul de joi seară în ciuda vremii răcoroase şi a unei ploi uşoare.

Maria Teresa Perez a afişat în timpul marşului o poză cu fiul ei, Jesus Horta Perez, în vârstă de 45 de ani, care a fost răpit de bărbaţi înarmaţi din faţa unui magazin din Mexico City în 2009 şi nu a mai fost văzut de atunci.

“Ei strigă pentru cei 43 de studenţi, dar ar trebui să strige pentru mii de oameni deoarece pe lângă cei 43 au mai dispărut alţi 33.000 de oameni”, a spus dna Perez.

Mexicul a declarat oficial că 22.322 de oameni au dispărut de la începerea războiului din ţară împotriva traficanţilor de droguri în 2006. În plus, căutările după studenţii dispăruţi au scos la iveală câteva gropi comune ce nu au legătură cu dispariţia lor.

Cei 43 de studenţi, care au participat la un colegiu rural radical pentru profesori în Ayotzinapa, au dispărut după ce s-au dus în oraşul Iguala din statul Guerrero pentru a deturna câteva autobuze. Poliţia din Iguala i-a interceptat la ordinele primarului şi i-a predat grupului criminal Guerreros Unidos, o bandă care are legături cu primarul, au declarat procurorii.

De asemenea, procurorii afirmă că există dovezi că membrii bandei de traficanţi de droguri au ucis studenţii şi le-au incinerat trupurile.

Mulţi mexicani sunt dezgustaţi de o astfel de legătură dintre un guvern local şi o bandă de traficanţi de droguri.

“Cred că oamenii nu se află aici doar pentru studenţii din Ayotzinapa”, a spus Alejandro Gonzalez, un manifestant care studiază design industrial în Pachuca. “Cred că astăzi, mai mult ca în alte dăţi, oamenii realizează că structurile politice sunt putrezite, inutile.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor