Mexic - manifestanţii incendiază clădirea Parlamentului statului Guerrero

Manifestanţii mexicani au incendiat miercuri Parlamentul statului Guerrero şi alte două clădiri administrative, în cadrul celor mai recente demonstraţii violente ale ţării, declanşate de aparenta masacrare a celor 43 de studenţi care au dispărut în 26 septembrie.
Manifestanţii mexicani au incendiat sediul partidului de guvernământ din capitala statului Guerrero, Chilpancigo, 12 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.11.2014

Manifestanţii mexicani au incendiat miercuri Parlamentul statului Guerrero şi alte două clădiri administrative, în cadrul celor mai recente demonstraţii violente ale ţării, declanşate de aparenta masacrare a celor 43 de studenţi care au dispărut în 26 septembrie.

Protestele, care au zguduit şi alte state mexicane, au fost declanşate de maniera ineficientă în care autorităţile s-au ocupat de aceste crime, despre care se crede că au fost comise de poliţişti corupţi şi membrii unor bande de traficanţi de droguri.

Protestatarii au blocat luni, timp de mai multe ore, accesul pe aeroportul internaţional Acapulco, provocând anularea a trei zboruri.

Marţi, ei au incendiat sediul partidului de guvernământ din capitala statului Guerrero, Chilpancigo, şi l-au luat ostatic timp de mai multe ore pe numărul doi al poliţiei regionale.

Miercuri, un grup de aproximativ 150 de membri mai radicali ai unui sindicat al profesorilor, majoritatea mascaţi, a atacat şi devastat sediul local al Ministerului Educaţiei, care ulterior a fost incendiat, a constatat un fotograf al AFP.

Furia s-a intensificat în Mexic de când procurorul general Jesus Murillo a declarat săptămâna trecută că dovezile sugerează faptul că cei 43 de studenţi au fost probabil ucişi de către membrii unor bande de traficanţi de droguri, trupurile lor au fost incinerate şi cenuşa lor aruncată într-un râu.

Dispariţia celor 43 de studenţi pe 26 septembrie, la Iguala, în Guerrero, în urma unui atac comis de poliţişti municipali şi traficanţi de droguri, care s-a soldat, de asemenea, cu şase morţi, a provocat cea mai gravă criză pentru preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, de când acesta a venit la putere, în decembrie 2012.

Zeci de mii de mexicani au ieşit recent pe străzi pentru a participa la proteste paşnice împotriva modului în care guvernul ţării a abordat problema studenţilor dispăruţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor