Zeci de kilograme de aur şi "mărunţiş" de câteva milioane de dolari descoperite în casele fostului ministru al energiei din Ucraina

Lingouri de aur
Lingouri de aur (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)

Poliţia ucraineană a descoperit şi confiscat din locuinţa fostului ministru al Energiei Eduard Staviţki 42 de kilograme de aur şi 4,8 milioane de dolari cash a anunţat sâmbătă ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov.

„42 de kilograme de aur, 4,8 milioane de dolari cash, saci cu pietre preţioase asemănătoare briliantelor, 16 ceasuri – acesta este rezultatul percheziţiilor în reşedinţele fostului ministru al Energiei Eduard Staviţki”, a scris Arsen Akarov pe contul său de Facebook.

Poliţiştii ucraineni au mai confiscat numeroase bijuterii, cutii cu pietre preţioase, mai multe acte de proprietate a unor bunuri imobiliare, documente de înregistrare a unor companii străine găzduite în diverse offshore-uri, carduri bancare, şi documentaţia aferentă conturilor la diferite bănci.

„Am fost şocat după ce am primit raportul cu rezultatele percheziţiei, în această dimineaţă. Cât trebuie să fure cineva pentru a avea acest «mărunţiş» în casă, ca bani de buzunar”, a mai scris Avakov pe contul său de Facebook.

"Desigur, trebuie acordată prezumţia de nevinovăţie", a mai declarat Avakov, care a dezvăluit că percheziţiile s-au desfăşurat în legătură cu o anchetă de corupţie privind sectorul energetic, condiţii în care e greu de crezut că sumele imense găsite în casa lui Staviţki vin din muncă "cinstită şi grea."

Stavistsky este dispărut în acest moment şi se crede că este ascuns în Rusia.

Conform Hotnews, poliţia din Ucraina desfăşoară trei investigaţii separate legate de corupţie în industria de gaze, care ar fi adus statului un prejudiciu de circa 4 miliarde de dolari. Vineri, poliţia l-a reţinut pe Evgheni Bakulin, şeful companiei energetice de stat Naftogaz, în aceeaşi anchetă în care este implicat Stavistsky.

Naftogaz, companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, condus de Staviţki până de curând, este responsabilă de importul şi distribuţia gazelor naturale ruseşti în Ucraina şi deţine monopolul pe transportul naval de gaze provenind de la Gazprom via Ucraina către Europa.

"Mă tem că ancheta fără compromisuri care are loc în prezent va dezvălui pierderi uriaşe şi implicarea unor persoane cunoscute, inclusiv oameni politici foşti şi actuali", a declarat ministrul de interne vineri, după arestarea lui Bakulin, cerându-le politicienilor să nu facă presiuni în timpul anchetei.

Reamintim că inclusiv numele carismaticei Iulia Timosenko este legat de scandalul Naftogaz- Gazprom. Eliberată din închisoare după căderea lui Ianukovici, blonda Timosenko, care încearcă să-şi recâştige popularitatea pozând în victimă a fostului regim, a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru "abuz de putere", fiind acuzată că a semnat contractul pentru achiziţia de gaze naturale cu Gazprom fără acordul guvernului ucrainean.

Conform contractului semnat de Timoşenko în anul 2009 (şi care expiră abia în anul 2019), compania ucraineană de gaze Naftogaz se obligă să achite Rusiei în fiecare an un volum minim de 41.600 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă cumpără o cantitate mai mică, deoarece contractul conţine clauza "take or pay". Anul trecut, de exemplu, Ucraina a cumpărat de la Gazprom cu aproape 9.000 de milioane de metri cubi mai puţin decât cantitatea minimă din contract, însă Rusia, prevalându-se de clauza “take or pay”, i-a cerut Ucrainei să plătească şi pentru gazele pe care nu le-a cumpărat.