Xi Jinping în SUA. Cum înrobeşte China sectorul hi-tech american
alte articole
Liderul Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, se va întâlni cu preşedintele Barack Obama în 24 septembrie, când liderul american este presat să ridice problema atacurilor cibernetice desfăşurate de statul chinez împotriva companiilor americane.
Coincidenţă sau nu - în ciuda scandalurilor generate de atacurile masive ale hackerilor chinezi împotriva companiilor americane, liderul comunist va participa miercuri, în prima zi a vizitei sale, la o conferinţă de informatică găzduită de Microsoft şi oficiali chinezi în Seattle, la care au fost invitaţi reprezentanţii multor companii majore de hi-tech americane.
Conform scurgerilor iniţiale de informaţii din Washington, înaintea întâlnirii Obama intenţiona să anunţe sancţiuni împotriva companiilor chineze care au profitat de pe urma atacurilor cibernetice desfăşurate de statul chinez. Dar după o serie de întâlniri de ultimă oră la Washington cu oficiali chinezi de rang înalt, se pare că administraţia Obama îşi va ţine gura închisă şi de această dată.
Se presupune că Obama va anunţa un “acord special” cu privire la atacurile cibernetice de nivel militar.
Conferinţa pe teme de tehnologie a Partidului Comunist ar putea avea de a face, oarecum, cu această reacţie tăcută din partea administraţiei Obama. Înaintea întâlnirii preşedintelui chinez cu omologul său american, Partidul a încercat să ajungă în mod direct la companiile hi-tech americane şi se pare că unele dintre ele sunt pregătite să colaboreze cu oficiali chinezi.
SUA sub sindrom Stockholm. "Bătută" şi cu banii luaţi
Liderii chinezi ştiu că administraţiei americane îi va fi greu să anunţe sancţiunile împotriva companiilor chineze dacă nu va avea sprijinul companiilor americane, victime ale atacurilor cibernetice. Iar dacă oficialii chinezi pot atrage de partea lor companiile americane, administraţia americană, cunoscută pentru lipsa de fermitate la negocieri, nu va face nimic.
Până la urmă, victimele principale ale atacurilor organizate de China sunt companiile americane, iar dacă acestea nu cer guvernului american să sancţioneze China de frica eventualelor restricţii pe pieţele chineze – atunci liderii americani nu vor crea scandal oricum.
Se pare că Partidul a recurs la o veche tactică comunistă: iniţial a atacat puternic companiile americane, apoi a redus presiunea suficient ca victimele atacului lor să simtă o oarecare recunoştinţă creată de micşorarea presiunii – chiar dacă problema există în continuare.
Vechea tactică a abuzurilor
Pe vremuri tactica era folosită de regimul neo-comunist instalat după Revoluţie. Se anunţau creşteri de preţuri cu 20%, iar după două săptămâni creşterea reală era de doar 10%. Reacţia generală în rândul populaţiei – uşurare!
Regimul chinez pare să fi folosit această strategie în cazul companiilor americane.
Dacă firmele americane sunt de acord cu termenii Chinei, vor fi forţate să predea autorităţilor chineze aceleaşi informaţii pe care hackerii militari chinezi au încercat să le fure iniţial în cadrul atacurilor cibernetice.
În luna februarie, China a interzis companiilor de stat să cumpere produse de la companii americane, inclusiv Apple, Cisco şi Intel. Multe alte companii, inclusiv Google şi Facebook, fuseseră deja interzise pe piaţa chineză.
Asaltul chinez asupra companiilor hi-tech americane – pe care regimul de la Beijing le-a acuzat de spionaj şi subminarea securităţii Chinei – a culminat în luna iulie când Partidul a creat o nouă “lege a securităţii naţionale” care cere companiilor hi-tech americane să pună la dispoziţia autorităţilor chineze codurile sursă şi cheile de criptare şi să ia măsuri pentru ca sistemele să fie “sigure şi controlabile”.
Cu alte cuvinte, pentru a rămâne în China, companiile hi-tech americane trebuie să ofere autorităţilor comuniste din Beijing un acces neîncetat la sisteme şi programe proprii.
La început sectorul american hi-tech a bombănit şi chiar şi Obama a criticat public noile cerinţe.
Dar acum lucrurile par să se fi schimbat. Înaintea vizitei lui Xi, Partidul a schimbat puţin tactica: acum companiile americane sunt invitate înapoi pe pieţele chineze, trebuind să respecte noi cerinţe de stat.
Este foarte posibil ca de acum înainte să observăm o reducere a numărului de atacuri cibernetice comise de China, deşi spionajul va persista.
Dacă firmele americane sunt de acord cu termenii Chinei, vor fi forţate să predea autorităţilor chineze aceleaşi informaţii pe care hackerii militari chinezi au încercat să le fure iniţial în cadrul atacurilor cibernetice.
Cu alte cuvinte, dacă sunt de acord cu noile reguli ale Chinei, regimul chinez nu va mai fi nevoit să recurgă la atacuri cibernetice din moment ce companiile hi-tech americane vor preda de bună voie datele dorite de Beijing. Cu toate că rata atacurilor cibernetice va scădea, furturile şi spionajul desfăşurate de Partid vor fi la fel de răspândite.
Dacă SUA ar decide să renunţe la sancţiunile sale împotriva companiilor chineze şi, în schimb, va încheia acorduri cu Partidul Comunist pentru a obţine un tratament acceptabil în spaţiul cibernetic din partea hackerilor regimului chinez, nu numai că furturile şi spionajul chinez NU vor înceta - mai rău, coabitarea va avea loc pe teritoriul chinez şi în baza condiţiilor impuse de China.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.