Marele Firewall al Chinei intensifică lupta împotriva programelor anti-cenzură
alte articole
În urma sărbătoririi a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, China a lansat un noul val de cenzură online, suprimând un serviciu popular pentru evitarea Marelui Firewall chinez.
Utilizatorii serviciului Astrill – de tip VPN (Virtual Private Network) – au fost întâmpinaţi cu un mesaj de eroare în timpul weekendului care susţinea că “cenzura intensificată” blochează protocoalele serviciului şi că firma lucrează la o versiune îmbunătăţită a aplicaţiei pentru a rezolva problema.
VPN-urile sunt folosite masiv în China pentru a ocoli blocada pe Internet impusă de Marele Firewall construit de Partidul Comunist. Regimul chinez atacă în mod regulat VPN-urile şi alte instrumente de anti-cenzură.
Cu câteva zile înaintea celei de-a 70-a aniversări, GitHub, un website dedicat dezvoltării de programe, a experimentat atacuri de tip DDos - “distributed denial-of-service”. Atacurile DDos au loc atunci când o multitudine de sisteme compromise atacă o singură ţintă, prin urmare inundând sistemul vizat cu cereri atât de multe încât este forţată închiderea acestuia.
Cu o săptămână înainte ca GitHub să fie atacat, programatorii chinezi, presaţi de poliţie, au închis ShadowSocks, un proiect care permite utilizatorilor chinezi de Internet să ocolească Marele Firewall.
Atacurile de luna trecută nu sunt primele atacuri direcţionate de China împotriva GitHub. În luna martie, regimul chinez, folosind “Marele Tun” - o reţea de tip botnet de calculatoare infectate, de data aceasta conştient, de hackerii guvernamentali - a blocat temporar două pagini GitHub – una găzduind conţinutul pentru greatfire, un instrument care face ca rezultatele necenzurate ale căutărilor pe Google să fie disponibile în China.
Aceste incidente fac parte dintr-o campanie mai amplă de a consolida controlul regimului asupra Internetului, declanşată la sfârşitul anului trecut, când metodele obişnuite de evitare a cenzurii şi de accesare a Gmail, de mult timp interzis în China, au fost blocate în decembrie 2014.
În ianuarie 2015, Cotidianul Poporului, unul dintre ziarele Partidului Comunist, a raportat că Marele Firewall a fost actualizat pentru a asigura suveranitatea spaţiului cibernetic şi, ulterior, popularele VPN-uri TunnelBear, Strong VPN şi Astrill au raportat probleme la conectare.
Persistenţa cenzurii Internetului în China a dus la formarea unei pieţe vaste pentru programe şi servicii care pot ocoli Marele Firewall. Unele dintre cele mai utile instrumente de acest gen- Freegate şi Ultra-Surf - au fost create de chinezii din străinătate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.