SUA înfruntă o ameninţare cibernetică de tip Armageddon
alte articole
Directorul serviciilor secrete americane James Clapper a avertizat în privinţa unui atac cibernetic la scară mare, de tip Armageddon, care ar putea “slăbi întreaga infrastructură a Statelor Unite”.
“Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi economice a Statelor Unite cresc în ceea ce priveşte frecvenţa, scara, sofisticarea şi severitatea impactului”, a declarat Clapper în această săptămână Comitetului de Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor.
“În cei 50 şi ceva de ani de activitate în sectorul informaţional nu îmi amintesc o perioadă în care am fost asediaţi de o varietate mai mare de provocări şi riscuri la nivel global”, a declarat el.
Totuşi, el a recunoscut că principala temere vine din cauza “atacurilor cibernetice de nivel scăzut spre moderat” desfăşurate de diverşi hackeri, care produc pierderi tot mai mari în domeniul competitivităţii economice şi a securităţii naţionale americane.”
Clapper a declarat legiuitorilor americani că spionajul cibernetic împotriva SUA va creşte probabil, parţial datorită faptului că hackerii primesc pedepse mici sau nici un fel de pedepse.
În plus, Clapper a făcut o referire specială la China ca una dintre cele mai active surse de spionaj care vizează spectrul larg al intereselor americane.
“Deşi China este un actor cibernetic avansat în termeni ai capabilităţilor, hackerii chinezi sunt deseori capabili să obţină acces la ţintele lor fără să fie nevoiţi să recurgă la folosirea capabilităţilor avansate”, a declarat el.
Administraţia Obama a acuzat China că a fost în spatele unui atac cibernetic recent asupra Biroului american pentru Managementul de Personal (OPM), când au fost compromise datele personale ale 22,1 milioane de foşti şi actuali angajaţi guvernamentali americani.
Totuşi, Beijingul susţine că aceste acuzaţii denotă ipocrizie din moment ce scurgerile informaţionale au arătat că SUA este, la rândul ei, implicată în activităţi de spionaj împotriva altor ţări, în special împotriva Chinei.
SUA ia în considerare impunerea de sancţiuni împotriva unor companii şi persoane din China care sunt bănuite că ar avea legătură cu furtul de secrete comerciale americane.
Clapper şi alţi oficiali din sectorul informaţional american au cerut legiuitorilor americani să adopte o legislaţie care va preveni sau va reduce efectele operaţiunilor cibernetice care au loc în prezent împotriva intereselor SUA.
Un proiect de lege, care stagnează în prezent în Senat, ar putea încuraja companiile private să ofere guvernului federal informaţii privind ameninţările cibernetice, cu scopul de a preveni unele atacuri care, în general, sunt observate prea târziu pentru a fi oprite.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.