Watergate pe steroizi. Republicani seniori presează directorul CIA să elibereze documente legate de spionarea campaniei lui Trump în 2016
alte articole
Doi senatori republicani proeminenţi - Chuck Grassley şi Ron Johnson - au trimis miercuri o scrisoare directorului CIA, Gina Haspel, exprimându-şi frustrarea faţă de eşecul agenţiei pe care aceasta o conduce de a publica documentele privitoare la ancheta presupusei colaborări a lui Donald Trump cu Rusia - pe care le-au solicitat cu mai mult de două luni în urmă.
„Devenim din ce în ce mai dezamăgiţi de incapacitatea continuă a CIA de a răspunde în timp util solicitărilor noastre legitime de supraveghere”, se arată în scrisoare. „Personalul dvs. s-a întâlnit o singură dată cu personalul nostru pentru a discuta aceste solicitări, iar CIA nu a produs un singur document ca răspuns”.
„Întârzierea suplimentară este inacceptabilă”.
Senatorii au indicat înregistrări recent declasificate care demonstrează că unele dintre documentele pe care le solicitaseră existau şi se aflau în posesia CIA. Grassley şi Johnson au cerut, dar nu au primit, toate informaţiile pe care CIA le-a predat echipei FBI care ancheta campania Trump în 2016.
Între timp, la începutul acestei săptămâni, directorul Informaţiilor Naţionale (DNI), John Ratcliffe, a declasificat parţial două documente CIA care par să detalieze o interceptare a unui document care susţine că, pe 26 iulie 2016, Hillary Clinton aprobase un plan de a-l calomnia pe candidatul de atunci Donald Trump prin conectarea campaniei sale la atacul cibernetic împotriva serverelor de mail ale Convenţiei Democratice, presupus efectuat de către Rusia.
DNI a declasificat, de asemenea, un aviz de anchetă din 7 septembrie 2016 trimis de CIA către FBI cu privire la acelaşi complot Clinton. Actul afirma că Clinton a aprobat complotul într-o încercare de a distrage atenţia publicului de la scandalul serverului privat de email al lui Hillary Clinton.
„Ştim că există astfel de informaţii şi că dezvăluirile recente legate de subiect sunt deranjante”, au scris senatorii. „Acest lucru nu poate continua - publicul american are dreptul să ştie greşelile şi deciziile părtinitoare care au avut loc în timpul administraţiei Obama, care a subminat o tranziţie paşnică a puterii.”
Investigaţia FBI asupra campaniei Trump, denumită în cod Hurricane Crossfire, a folosit o varietate de metode pentru a spiona personalul de campanie al lui Donald Trump. Unii dintre oficialii cheie care lucrează la Hurricane Crossfire au lucrat, de asemenea, la investigarea utilizării de către Hillary Clinton a unui server de e-mail privat neautorizat. Aceiaşi oficiali şi-au exprimat părtinirea intensă împotriva lui Donald Trump şi în favoarea lui Hillary Clinton în timpul anchetei campaniei Trump.
Avocatul special Robert Mueller a preluat ancheta Hurricane Crossfire în mai 2017 şi, după o activitate de 22 de luni, nu a găsit dovezi care să stabilească existenţa unei colaborări între campania Trump şi Rusia.
Controalele ample efectuate de Departamentul Justiţiei din cadrul Biroului Inspectorului General (OIG) nu au putut găsi dovezi că prejudecăţile anti-Trump ale unor oficiali ai Comisiei Muller ar fi afectat deciziile anchetei. Dar OIG a stabilit că cererile de mandat de urmărire pe care FBI le-a folosit pentru a supraveghea un fost consilier de campanie al lui Trump erau pline de erori şi omisiuni care implicau fiecare oficial din lanţul de comandă.
Un fost avocat al FBI a pledat vinovat în luna august pentru o declaraţie falsă în legătură cu un e-mail pe care l-a falsificat ca parte a procesului pentru a obţine mandatul de supraveghere.
„Poporul american are dreptul să cunoască întreaga măsură oficială întreprinsă de oficialii federali în timpul campaniei din 2016, a tranziţiei prezidenţiale şi în administraţia Trump”, se menţionează în scrisoare. „Informaţiile care au fost deja făcute publice dezvăluie că ar putea fi cel mai scandalos abuz de putere din istoria SUA împotriva unui candidat la preşedinţie şi a unui preşedinte în funcţie”.
„Din păcate, multe dintre detalii rămân ascunse, iar unele dintre aceste informaţii se află în agenţia dvs. Suntem îngrijoraţi că agenţia dvs. nu a reuşit până acum să răspundă în totalitate solicitărilor noastre de supraveghere”.