Washington Post: Biden aparent implicat în primele stadii ale anchetei din 2016 privind interferenţa Rusiei

Joe Biden
Joe Biden (Win McNamee/Getty Images)

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden aparent a fost unul dintre puţinii oficiali ai administraţiei preşedintelui Barack Obama care a participat la întâlniri secrete în primele etape ale operaţiunilor iniţiale ale comunităţii de informaţii din perioada Obama cu privire la presupusa interferenţă rusească în campania prezidenţială din SUA din 2016.

Această informaţie a fost inclusă într-un articol de peste 7.700 de cuvinte al The Washington Post în 23 iunie 2017, în care publicaţia a detaliat de asemenea natura foarte compartimentată a investigaţiei iniţiale privind interferenţa Rusiei şi maniera în care alte agenţii americane de informaţii nu au fost informate în mod deliberat.

O parte a acelor acţiuni a implicat la un moment dat acuzaţii nefondate şi în final discreditate cuprinse în controversatul “dosar Steele”, potrivit cărora oficiali ai campaniei preşedintelui Donald Trump au colaborat cu Moscova.

Rolul în mare parte nedeclarat al lui Biden din întâlnirile iniţiale ale administraţiei Obama cu privire la problema interferenţei ruseşti ar putea declanşa întrebări suplimentare acum, când procurorul general William Barr a numit un procuror american să investigheze originile acuzaţiilor de colaborare cu Rusia.

În urmă cu doar câteva zile, Barr a precizat că modul în care comunitatea de informaţii a gestionat la început investigaţia asupra Rusiei ar putea da naştere unor întrebări. El a notat că investigaţia a fost gestionată la un “nivel foarte înalt” şi de către un “grup mic” de persoane.

Articolul publicat de Washington Post a dat detalii despre cercul închis al oficialilor administraţiei Obama implicaţi în monitorizarea acţiunilor iniţiale legate de investigaţia privind Rusia, cerc care s-a lărgit uşor incluzându-l şi pe Biden.

Potrivit publicaţiei citate, în vara anului 2016, fostul director CIA John Brennan a convocat un “grup de lucru secret la sediul CIA, alcătuit din câteva zeci de analişti şi ofiţeri din CIA, NSA şi FBI”.

The Washington Post a descris grupul de lucru ca fiind atât de secret încât a funcţionat ca un “compartiment închis” de care nu au avut cunoştinţă nici ceilalţi membri ai comunităţii de informaţii din SUA, membri care au fost obligaţi să semneze acorduri suplimentare de confidenţialitate.

Potrivit publicaţiei: Ei au lucrat exclusiv pentru două grupuri de “clienţi”, au declarat unii oficiali. Primul grup a fost format din Obama şi mai puţin de 14 înalt oficiali din guvern, iar al doilea a fost format dintr-o echipă de specialişti în operaţiuni din cadrul CIA, NSA şi FBI, care au primit îndrumări de la grupul de lucru cu privire la locul unde ar trebui să îşi concentreze eforturile ulterioare pentru a colecta informaţii suplimentare legate de Rusia.

Numărul oficialilor administraţiei Obama cărora li s-a permis accesul la informaţiile legate de Rusia a fost de asemenea foarte limitat, potrivit The Washington Post. La început au fost implicaţi doar patru înalt oficiali, dar nu şi Biden. Aceşti oficiali erau: fostul director CIA John Brennan, fostul director al Serviciilor de Informaţii, James Clapper, fostul procuror general Loretta Lynch şi fostul director FBI de la acea vreme James Comey. Consilierii acestor oficiali nu au primit acceptul de a participa la întâlnirile iniţiale, a adăugat publicaţia.

Referitor la caracterul sescret al grupurilor, sursa citată a mai susţinut că atunci când au început sesiunile de Cabinet cu uşile închise privind Rusia, în august 2016 la Casa Albă, transmisia video (feed) din principala cameră de discuţii a fost întreruptă în timpul întâlnirilor.

Feed-ul, care permite doar imagine video dar nu şi înregistrare audio, de regulă este menţinut activ pentru ca consilierii de top să poată vedea când are loc o întâlnire.

Nu se cunoaşte ce anume s-a discutat la acele întâlniri şi la câte a participat şi Biden. Întâlnirile au avansat în timpul perioadei în care dosarul Steele a fost prezentat FBI-ului.

Dosarul a fost citat ca dovadă în trei cereri FISA semnate de Comey pentru a obţine mandat pentru spionarea lui Carter Page, fost consilier al campaniei Trump. De fapt, a doua şi a treia cerere au cerut reînnoirea mandatului, deoarece un mandat FISA trebuie să fie reînnoit la fiecare 90 de zile.

În ultimele săptămâni, Comey, Brennan şi Clapper au fost subiecţi ai unei dispute referitor la care dintre aceşti oficiali de top ai administraţiei Obama au promovat dosarul Steele pentru ca acesta să fie utilizat ca dovadă în investigaţia privind interferenţa Rusiei în alegerile din SUA.

Dosarul a fost elaborat de controversata firmă Fusion GPS, care a fost plătită pentru activitatea sa anti-Trump de campania lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional Democrat prin intermediul firmei de avocatură Perkins Coie. Fusion GPS l-a angajat pe fostul spion MI6 Christopher Steele pentru întocmirea dosarului.

De fapt, anul trecut, Biden a apărat public modul în care administraţia Obama a gestionat ancheta privind Rusia în contextul unor acuzaţii că, de fapt, Casa Albă a lui Obama nu a făcut suficient şi a aşteptat până după alegeri pentru a face publice acuzaţiile privind presupusa interferenţa rusească.

Însă Trump a sugerat anterior faptul că Obama nu a acţionat suficient de categoric din motive politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe