Washingtonul avertizează Kremlinul în privinţa comasării militare ruse în Siria
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry l-a avertizat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov că actuala comasare de trupe militare ruseşti în Siria ar putea amplifica conflictul din ţara arabă, care durează de câţiva.
Kerry a transmis acest avertisment miercuri în timpul unui apel telefonic către omologul său rus, conform Departamentului de Stat american.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că există “experţi militari ruşi în Siria care pregătesc (sirienii) pentru a utiliza sistemele militare ce sunt livrate” guvernului sirian.
Rusia “a furnizat de mult timp arme şi echipamente militare Siriei, în conformitate cu contractele bilaterale”, a declarat Zaharova.
În apelul său telefonic către Lavrov, secretarul de stat american a subliniat temerea administraţiei Obama în legătură “cu rapoartele legate de activităţile militare ruseşti, sau a comasării militarilor ruşi în Siria”. Kerry a adăugat că, dacă aceste rapoarte sunt reale, atunci acest lucru “ar putea duce la mai multă violenţă şi la mai multă instabilitate în Siria”.
Rusia a trimis o echipă militară în Siria şi, totodată, doreşte să-şi extinda sprijinul acordat guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, a raportat New York Times.
Conform analiştilor americani în domeniul informaţiilor, Rusia a înfiinţat un turn de control pentru trafic aerian şi a transportat pe un aerodrom din oraşul Latakia unităţi de găzduire pentru un număr de cca 1.000 de membri de personal.
Siria este zguduită de acest război civil din martie 2011. Conform rapoartelor, SUA şi aliaţii săi regionali – în special Qatar, Arabia Saudită şi Turcia – susţin militanţii care operează în interiorul ţării.
Conform ONU, peste 230.000 de oameni au fost ucişi şi alte câteva milioane au fugit datorită războiului care a cuprins Siria de peste 4 ani.
Membrii grupului jihadist Statul Islamic, care au fost antrenaţi iniţial de CIA în Iordania în 2012 pentru a destabiliza guvernul sirian, controlează acum mari părţi din Irak şi Siria.
Începând cu septembrie 2014, SUA şi câţiva dintre aliaţii săi arabi au desfăşurat o campanie de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în interiorul Siriei – dar fără un mandat ONU sau o autorizaţie din partea Damascului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.