Rusia trimite către Siria cel mai mare submarin al lumii, dotat cu focoase nucleare

Cel mai mare submarin al lumii, Dmitri Donskoi (TK-208), numit de NATO Typhoon, a pornit spre Mediterană şi se va opri lângă coasta siriană, conform unui raport publicat de DEBKAfile, citând surse din cadrul comunităţii sale militare şi de informaţii.
Submarin rusesc (Youtube)
Andrei Popescu
08.09.2015

Cel mai mare submarin al lumii, Dmitri Donskoi (TK-208), numit Typhoon de NATO, a pornit spre Mediterană şi se va opri lângă coasta siriană, conform unui raport publicat de DEBKAfile, citând surse din cadrul comunităţii sale militare şi de informaţii.

La bordul submarinului se află 20 de rachete balistice intercontinentale Bulava (numite de NATO SS-N-30) şi aproximativ 200 de focoase nucleare. Fiecare rachetă, cu o rază de acţiune raportată de aproximativ 10.000 km, transportă între 6 şi 10 focoase nucleare MIRV.

Submarinul rusesc şi-a început călătoria de la baza sa din Marea Nordului în 4 septembrie, fiind escortat de două nave specializate în lupta antisubmarin. Sosirea lor la destinaţie într-un interval de 10 zile consolidează prezenţa militară deja existentă, a Rusiei, în Siria.

Desfăşurarea de către Rusia a unei forţe nucleare în apropierea ţărmului sirian transformă ceea ce iniţial părea să fie o operaţiune de întărire a regimului lui Assad din Damasc într-o expediţie militară capabilă de o confruntare aeriană şi maritimă cu forţele SUA şi europene din Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat american John Kerry a sugerat acest lucru în 5 septembrie când, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat că este îngrijorat în privinţa rapoartelor care indicau o comasare militară rusească în Siria.

“Secretarul de Stat a precizat în mod clar că, dacă asemenea rapoarte sunt exacte, atunci aceste acţiuni ar putea provoca o amplificare a conflictului, va putea duce la o pierdere şi mai mare de vieţi omeneşti, la creşterea fluxului de imigranţi şi la creşterea riscului unei confruntări cu coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria”, conform Departamentului de Stat.

Kerry a făcut o referire la potenţială interferenţă rusă cu loviturile aeriene desfăşurate de coaliţia condusă de SUA împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria.

Sursele Mossad din Washington şi Moscova au raportat că trimiterea submarinului nuclear în apele siriene este văzută ca un mesaj puternic că preşedintele rus Vladimir Putin nu va lăsa SUA să stânjenească intervenţia militară rusă în conflictul sirian şi că Rusia va lua măsuri extreme pentru a se asigura că soldaţii săi pot intra liber în ţara zguduită de război.

Noile desfăşurări au depăşit cu mult scara discuţiilor (eşuate) dintre administraţia Obama şi Kremlin, privind trimiterea de forţe americane în Turcia şi Irak, alături de sosirea trupelor ruseşti în Siria, pentru lansarea unui efort combinat împotriva Statului Islamic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor