Franţa va lua în considerare lovituri aeriene în Siria împotriva Statului Islamic

Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

Franţa va trimite zboruri de recunoaştere deasupra Siriei începând de marţi şi va lua în considerare desfăşurarea de lovituri aeriene împotriva grupului Statul Islamic, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, adăugând că este necesară lupta împotriva “terorismului şi a războiului” care a lăsat Europa vulnerabilă în faţa atacurilor.

SUA conduce o coaliţie de ţări care, în ultimul an, a desfăşurat o campanie de atacuri aeriene împotriva membrilor, a armamentului şi locaţiilor Statului Islamic, dar fără a atinge obiectivul propus de preşedintele american Barack Obama privind “degradarea şi distrugerea” grupului, care a decapitat, printre alţii, şi câţiva ostatici americani.

Franţa, care s-a temut iniţial că atacarea grupului jihadist îl va ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, şi-a limitat până acum avioanele la spaţiul aerian irakian.

“Avem dovada că sunt plănuite atacuri împotriva mai multor ţări, în special a ţării noastre”, a declarat Hollande. “Astăzi, sperăm să aflăm ce este planificat în Siria împotriva noastră şi ce se întâmplă cu populaţia siriană.”

Totuşi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată luni, Hollande a exclus operaţiunile terestre în Irak şi Siria.

Preşedintele francez a declarat că rezolvarea fluxului mare de imigranţi necesită de asemenea abordarea problemei terorismului, adăugând că zborurile de recunoaştere vor ajuta la obţinerea de informaţii importante pentru atacurile aeriene desfăşurate împotriva Statului Islamic, inclusiv împotriva centrelor sale de pregătire şi decizionale.

Hollande a mai declarat că războiului sirian va fi soluţionat doar dacă Assad va pleca de la putere.

“Trebuie reaminit faptul că Assad este responsabil pentru situaţia din Siria. El este cel care a deschis focul asupra propriului popor în timpul protestelor. El este cel care îşi bombardează poporul. El este cel care a folosit arme chimice”, a susţinut Hollande.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe