Washingtonul, îngrijorat de posibila comasare militară rusească în Siria

Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o serie de rapoarte privind o comasare iminentă şi amplă a forţelor militare ruseşti în Siria, conform Departamentului de Stat american.

Washingtonul şi-a exprimat aceste temeri prin intermediul unui apel telefonic iniţiat de secretarul de stat american John Kerry către omologul său rus Serghei Lavrov, a declarat Departamentul de Stat al SUA, conform ABC News.

“Secretarul de Stat a precizat în mod clar că, dacă asemenea rapoarte sunt exacte, atunci aceste acţiuni ar putea provoca o amplificare a conflictului, va putea duce la o pierdere şi mai mare de vieţi omeneşti, la creşterea fluxului de imigranţi şi la creşterea riscului unei confruntări cu coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria”, conform Departamentului de Stat.

Rusia a trimis o echipă militară în Siria şi ia măsuri suplimentare, de care Washingtonul se teme că ar putea fi semnale privind o extindere amplă a suprijinului militar rusesc pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Mişcările respective includ transportarea recentă pe un aerodrom sirian a unor unităţi de locuit prefabricate, capabile să găzduiască sute de oameni, şi livrarea unei staţii portabile de control a traficului aerian în zonă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost întrebat vineri dacă Rusia participă la operaţiunile militare împotriva grupului Statul Islamic în Siria.

“Analizăm diferite opţiuni dar, până acum, ceea ce spuneţi nu se află pe agendă. Este prematur să susţinem că suntem pregătiţi să facem acest lucru astăzi. Dar deja oferim Siriei un ajutor serios, ce implică echipamente şi pregătirea soldaţilor [sirieni]”, a declarat Putin, citat de RIA Novosti.

Ministerul rus de Externe a declarat că discuţia telefonică de sâmbătă a avut loc la iniţiativa lui Kerry.

Totuşi, ministerul nu a făcut nicio menţiune privind temerile SUA în legătură cu posibila comasare militară rusă, dar a susţinut că cei doi oficiali au discutat despre “diferite aspecte ale situaţiei din Siria şi despre obiectivele luptei împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri teroriste.”

În plus, Ministerul rus de Externe a mai susţinut că cei doi oficiali au discutat despre cooperarea dintre Moscova şi Washington în privinţa “susţinerii eforturilor ONU de lansare a unui proces politic în Siria”.

Lavrov şi Kerry au căzut de acord să menţină un contact strâns în vederea încheierii unei înţelegeri asupra conflictului sirian, în care au murit peste 240.000 de oameni începând cu martie 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe