Jean-Claude Juncker: Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europa

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (FREDRICK FLORIN/AFP/GETTY IMAGES)

Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europa iar acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului său anual privind 'Starea Uniunii", discurs care, în acest an, are drept fundal o criză fără precedent a refugiaţilor.

''Nu suntem într-o situaţie bună. Există o lipsă de Europa în UE şi este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe'', a susţinut Juncker în faţa eurodeputaţilor, relatează Agerpres citând Reuters şi AFP.

Referindu-se la actuala criză a refugiaţilor, preşedintele CE a apreciat că ''europenii trebuie să-şi reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat'' şi a reamintit de valurile de imigranţi irlandezi, scoţieni şi polonezi care au ajuns în Statele Unite.

''Noi, europenii, trebuie să ştim şi să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferinţa lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă'', a adăugat Junker.

Preşedintele CE a mai atras atenţia că, în UE, refugiaţii reprezintă doar 0,11% din populaţia forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populaţie care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ''Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparaţii?'', s-a întrebat, retoric Juncker.

În viziunea şefului executivului comunitar, atâta timp cât în Siria va fi război, criza refugiaţilor nu va dispărea şi, câtă vreme Europa luptă contra Statului Islamic, ar trebui să fie gata şi să-i accepte pe cei ce fug de SI.

Reamintim că Juncker urma să prezinte miercuri planul pentru distribuirea celor aproximativ 160.000 de refugiaţi aflaţi pe continentul european în ţările membre ale Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe