Grecia forţată să închidă spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti care aprovizionează Siria

Bulgaria a respins o cerere făcută de Rusia pentru a-i folosi spaţiul aerian pentru zborurile de aprovizionare către Siria datorită unor temeri serioase privind marfa transportată, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.09.2015

Bulgaria a respins o cerere făcută de Rusia pentru a-i folosi spaţiul aerian pentru zborurile de aprovizionare către Siria datorită unor temeri serioase privind marfa transportată, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe.

În contextul în care Kremlinul îşi amplifică prezenţa militară în jurul fortăreţei lui Assad din Latakia, SUA se chinuie să facă tot ce poate pentru a încetini comasarea de forţe militare ruseşti – inclusiv să preseze Grecia să nu permită Rusiei să îi folosească spaţiul aerian pentru zboruri de aprovizionare către Rusia.

În luna iulie, Moscova a declarat că ia în considerare furnizarea de gaze naturale către Grecia prin intermediul unei conducte directe, adăugând că prioritatea este de a ajuta ca economia elenă să nu se prăbuşească total, conform International Business Times.

Aşadar, în timp ce Grecia trebuie să decidă pe cine va susţine între SUA şi Rusia – fie va permite Moscovei să îi folosească spaţiul aerian, fie va întoarce spatele Kremlinului şi va periclita un acord pentru gaze potenţial profitabil – cel puţin o ţară s-a grăbit să ia o decizie: Bulgaria.

Conform unei purtătoare de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe, acesta are „suficiente informaţii care aruncă dubii serioase în privinţa încărcăturii avioanelor, acesta fiind motivul pentru respingerea cererii [din partea Rusiei]”.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului elen de Externe a confirmat luni faptul că SUA a cerut Greciei să nu permită Rusiei să îi folosească spaţiul aerian pentru zborurile ruseşti.

Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti a declarat anterior că Atena a refuzat cererea americanilor, adăugând că Moscova urmăreşte să obţină o permisie pentru desfăşurarea de zboruri până în 24 septembrie.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova nu va avea nicio reacţie oficială până când nu se va lua o decizie finală în Atena.

Rusia, care dispune de o unitate de întreţinere maritimă în portul sirian Tartous, a trimis zboruri regulate spre Latakia, care sunt de asemenea folosite pentru a aduce acasă cetăţenii ruşi ce doresc să părăsească Siria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor