Serviciul american de informaţii: Rusia construieşte o bază militară în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rusia construieşte o bază militară în portul sirian Latakia, au declarat săptămâna trecută oficiali ai serviciilor americane de informaţii, trăgând un semnal de alarmă asupra sprijinului tot mai mare pe care Moscova îl acordă regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, conform Washington Free Beacon.

Oficiali anonimi susţin că Rusia a înfiinţat un turn de control pentru trafic aerian şi a transportat pe un aerodrom din oraşul Latakia unităţi de găzduire prefabricate pentru un număr de cca 1.000 de membri de personal.

De asemenea, Rusia a cerut să i se acorde dreptul de a zbura deasupra ţărilor învecinate cu încărcături militare în această lună, conform rapoartelor, susţine ziarul The Telegraph.

O astfel de activitate este în sine o dovadă că Rusia şi-ar putea intensifica implicarea în războiul civil sirian. Rusia a susţinut până acum regimul lui Assad cu bani, informaţii, consilieri şi arme.

Între timp, administraţia Obama a ţinut partea rebelilor sirieni care luptă împotriva regimului. Vineri, preşedintele american Barack Obama şi regele saudit Salman au declarat că rezolvarea conflictului din Siria nu va fi posibilă decât după înlăturarea regimului lui Assad.

În mijlocul unor rapoarte privind acţiunile ruseşti din Siria, secretarul de stat american John Kerry l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus Serghei Lavrov pentru a-l avertiza împotriva intensificării asistenţei militare către Siria.

“Secretarul de Stat a precizat în mod clar că, dacă asemenea rapoarte sunt exacte, atunci aceste acţiuni ar putea provoca o amplificare a conflictului, va putea duce la o pierdere şi mai mare de vieţi omeneşti, la creşterea fluxului de imigranţi şi la creşterea riscului unei confruntări cu coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria”, conform Departamentului de Stat.

Recent, au fost publicate fotografii care înfăţişează un avion de luptă rusesc şi soldaţi ruşi care operează în Siria. Moscova şi-a intensificat sprijinul pentru regimul lui Assad, aparent pentru a contribui la lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în regiune.

Este de menţionat faptul că într-un material video publicat de Forţele Naţionale de Apărare (o miliţie pro-Assad), în timpul luptelor cu Armata Cuceririi, o alianţă rebelă islamistă, se pot auzi în mod distinct dialoguri în rusă. Pe înregistrare la un moment dat se aud chiar ordine date în limba rusă, unui soldat aflat într-un vehicul de luptă BTR-82A, de producţie rusească.

Submarinul rusesc Dmitri Donskoi (TK-208), numit Typhoon de NATO, a pornit spre Marea Mediterană şi se va opri lângă coasta siriană, conform unui raport publicat de Debkafile, citând surse din cadrul comunităţii sale militare şi de informaţii. Submarinul rusesc şi-a început călătoria de la baza sa din Marea Nordului în 4 septembrie, fiind escortat de două nave specializate în lupta antisubmarin. Sosirea lor la destinaţie într-un interval de 10 zile consolidează prezenţa militară deja existentă a Rusiei în Siria.

Desfăşurarea de către Rusia a unei forţe nucleare în apropierea ţărmului sirian transformă ceea ce iniţial părea să fie o operaţiune de întărire a regimului lui Assad din Damasc într-o expediţie militară capabilă de o confruntare aeriană şi maritimă cu forţele SUA şi europene din Orientul Mijlociu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe